Veleposlaništvo RS Teheran /Novice /
20.05.2019  

Veleposlanica Radej osrednja govornica na slovesnosti Ministrstva za kmetijstvo ob obeležitvi SDČ

Ob drugi obletnici svetovnega dne čebel se je veleposlanica Kristina Radej udeležila svečanosti na iranskem Ministrstvu za kmetijstvo, kjer je v vlogi osrednje govornice predstavila pomen svetovnega dne čebel in orisala sodelovanje med Slovenijo in Iranom na tem področju.

Dogodka so se udeležili predstavniki Ministrstva za kmetijstvo, vključno z namestnikom ministra za kmetijstvo in živinorejo dr. Mortezo Rezaeijem in namestnikom ministra za raziskave, izobraževanje in razvoj dr. Tahmasbijem, kot tudi predstavniki čebelarskih združenj ter strokovnjaki iz področja čebelarstva in trajnostnega razvoja.

Veleposlanica je v nagovoru predstavila prizadevanja Slovenije za razglasitev 20. maja za svetovni dan čebel v okviru OZN. Udeležence je seznanila s projektom, ki poudarja pomen čebel, kot enega najpomembnejših opraševalcev, kateri zagotavljajo hrano in prehransko varnost, trajnostno kmetijstvo, biotsko raznovrstnost ter pomembno doprinesejo k blažitvi podnebnih sprememb in ohranjanju okolja.

V nadaljevanju je veleposlanica predstavila slovensko čebelarstvo, njegovo zgodovino in dosežke. Poudarila je, da smo bili vedno narod čebelarjev, pri čemer se s štirimi čebelarji na tisoč prebivalcev uvrščamo v sam svetovni vrh. Slovenski čebelarji so znani po svoji strokovnosti in naprednih čebelarskih tehnologijah, ki jih želijo deliti s kolegi po celem svetu.

        

V tem kontekstu je izpostavila dobro sodelovanje med strokovnimi združenji obeh držav na tem področju ter projekte, ki se nahajajo v izvedbeni fazi. Posebej je poudarila pomen nedavno ustanovljene Slovenske čebelarske akademije, kot organizacijske enote Kmetijskega inštituta Slovenije, katere mednarodna dejavnost zanima iranske strokovnjake iz širšega čebelarskega področja.

Veleposlanica je predstavila tudi ostale oblike sodelovanja, ki jih Veleposlaništvo RS v Teheranu pripravlja v sodelovanju s strokovnimi institucijami v obeh državah ter projekte vezane na področje ozaveščanja zaščite čebel in ostalih opraševalcev, ki jih bo veleposlaništvo izvedlo v naslednjih mesecih.

        

Posebej je izpostavila predavanje slovenskih strokovnjakov, ki bodo iranskim čebelarjem v juniju podrobneje predstavili tradicionalne metode in pristope slovenskega čebelarstva ter naslovili zdravstveno problematiko na tem področju. Prav tako je udeležencem sporočila, da se bo mednarodnega kongresa čebelarjev v iranskem Karaju, ki bo potekal 22. in 23. januarja prihodnje leto udeležil tudi predsednik Mednarodne zveze čebelarskih združenj - Apimondia dr. Peter Kozmus.

Izrazila je upanje, da bosta državi v kratkem uspeli zagotoviti pomoč iranskim čebelarjev, ki so v nedavnih poplavah izgubili več deset tisoč panjev. Pomoč slovenskih čebelarjev v obliki donacij novih čebeljih družin bi jim omogočila pogoje za hitrejšo obnovo čebelje populacije in boljše pogoje za prebroditev posledic ene najobsežnejših naravnih nesreč v zadnjih desetletjih.

        

V zaključku nagovora je veleposlanica poudarila, da se letošnji svetovni dan čebel osredotoča na opolnomočenje in krepitev vloge žensk s čebelarstvom. V tem kontekstu veleposlaništvo, v sodelovanju z iranskimi partnerji in uradom UNHCR v Teheranu pripravlja posebne čebelarske delavnice za dekleta afganistanskih beguncev v Iranu. S tem se bo omogočilo poklicno usposabljanje najobčutljivejšim skupinam beguncev v Iranu ter pridobitev znanja in veščin, ki jih bodo dekleta lahko uporabila za samostojnejše življenje ob povratku v Afganistan.

Namestnika ministra Rezaei in Tahmasbi sta pozdravila prizadevanja Slovenije pri ozaveščanju o pomenu čebel in ostalih opraševalcev za trajnostni razvoj kmetijstva ter za aktivnosti ob razglasitvi 20. maja za svetovni dan čebel. Dr. Rezaei je poudaril, da se iransko čebelarstvo nahaja v svetovnem vrhu po pridelavi medu, vendar se sooča s številnimi izzivi. Izpostavil je posledice podnebnih sprememb in prekomerno uporabo pesticidov. Iranski čebelarji pa so izrazili upanje, da bo Ministrstvo za kmetijstvo v bodoče namenilo več pozornosti čebelarskim združenjem, ki si prizadevajo izboljšati razmere za delo čebelarjev in vzpostavitev boljših pogojev za prodajo njihovih izdelkov. Ob zaključku srečanja so udeleženci sprejeli resolucijo v kateri so zajeti strateški cilji razvoja na področju čebelarstva.