Veleposlaništvo RS Teheran /Novice /
20.05.2019  

Pogovor veleposlanice z novinarji ob obeležitvi svetovnega dne čebel v Iranu

Veleposlanica Radej je ob obeležitvi letošnjega svetovnega dne čebel podala več ločenih intervjujev za iranske medije, med njimi za osrednjo iransko tiskovno agencijo IRNA, različne programe Press TV, različne edicije Tehran Times-a, Iran Daily-ja in Shargh Daily. Na slovesnem sprejemu na veleposlaništvu pa še krajše intervjuje za ostale tradicionalne medije in socialna omrežja.

V pogovorih z iranskimi novinarji je poudarila predvsem pomen čebel in ostalih opraševalcev za prehransko varnost ljudi. Največjo pozornost je usmerila v aktivnosti Slovenije pri in po razglasitvi 20. maja za svetovni dan čebel ter v ostale dejavnosti, ki pripomorejo k ozaveščanju o ogroženosti opraševalcev. Seznanila jih je tudi z načrtovanimi aktivnostmi veleposlaništva na tem področju.

Posebno pozornost je namenila izobraževalnim in poslovnim priložnostim, ki se ponujajo na širšem področju čebelarstva ter vzpostavitvi stikov med panožnimi združenji ter izobraževalnimi in raziskovalnimi ustanovami. V tem pogledu bodo v naslednjem mesecu v Teheranu izvedena predavanja slovenskih strokovnjakinj iz področja čebelarstva, s poudarkom na tradicionalnih metodah slovenskega čebelarjenja in problematiki bolezni čebel.

Novinarje je veleposlanica seznanila z nedavno ustanovitvijo Slovenske čebelarske akademije, za sodelovanja s katero so iranski čebelarji izkazali veliko zanimanje. Strokovnjaki na področju čebelarstva in predstavniki združenj iz obeh držav, kot tudi poslovneži pa imajo priložnost vzpostavitve in krepitve stikov na mednarodnih dogodkih, kjer so slovenski predstavniki redno prisotni.

Iranske novinarje je, poleg vprašanja zaščite čebel in opraševalcev, najbolj zanimala možnost poslovnega sodelovanja med državama, še posebno v luči novih omejevalnih ukrepov do Irana. Veleposlanica jim je zagotovila, da Slovenija, skladno s skupno zunanjo politiko EU išče možnosti za legalne oblike gospodarskega sodelovanja. Pri čemer je poudarila, da se blagovna menjava, navkljub sankcijam in ostalim poslovnim omejitvam med državama še nadalje krepi.

Veleposlanica je nagovorila tudi goste na slavnostni konferenci ob svetovnem dnevu čebel na Ministrstvu za kmetijstvo, kjer so mediji, ki so poročali o dogodku izpostavili njene poudarke o pomenu čebel za opraševanje, prehransko varnost, zdravje, nova delovna mesta v kmetijstvu in pri varovanju okolja. Posebne pozornosti so bila deležna opozorila o ogroženosti čebel in ostalih opraševalcev, kot posledice onesnaženja okolja, uporabe pesticidov in podnebnih sprememb. V nagovoru pa  je veleposlanica izpostavila  čebelarsko tradicijo in pripravljenost Slovenije, da deli svoje izkušnje in znanje z drugimi državami na tem področju.

Spletne povezave na intervjuje z veleposlanico in odzivi medijev na slovesnost na veleposlaništvu ob svetovnem dnevu čebel (posodabljajo se sproti):

Zapis o slovesnosti:

- IRNA - World Bee Day celebrated in Tehran

- IRNA - Iran 3rd largest honey producer: FAO envoy

Intervju z veleposlanico (zapis):

- Tehran Times - All the buzz about bees

- IRNA - 'Sweet' ground set for Iran-Slovenia cooperation: Envoy

- Iran Daily (on-line): Slovenian envoy: Iran’s honey production potentials great

- Iran Daily (print): Slovenian envoy: Iran’s honey production potentials great

Intervju z veleposlanico (video):

- IRNA - Slovenia would like to introduce the Iranian honey to European market

- Press TV (Twitter): To Bee or not to #Bee?

- Press TV (Facebook): To Bee or not to #Bee?

Video clip Press TV (mp4)

Interview IRNA (mp4)

Fotogalerija:

- IRNA - Celebration of World Bee Day

- Ghatreh - Pictures/World Bee Day