Veleposlaništvo RS Teheran /Novice /
08.06.2019  

Slovesnost ob začetku Tedna evropskega filma v Iranu

V prostorih Foruma iranskih umetnikov je 8. junija potekala slovesnost ob začetku Tedna evropskega filma v Iranu 2019.

Teden evropskega filma, ki ga že tretje leto zaporedoma soorganizirata EUNIC Iran in iranska partnerska organizacija Art & Experience Cinema Institute, se je razvil v enega večjih kulturnih dogodkov Evropske unije v Iranu, kar kaže na velik pomen, ki ga evropske države pripisujejo razvoju kulturnih odnosov z Iranom in njegovimi prebivalci. Njegov namen je približati sporočilnost, raznolikost in bogastvo evropskega filma širši iranski javnosti. V tem kontekstu predstavlja pomemben prispevek k izgradnji kulturnih mostov in razumevanja med Evropo in Iranom.

Letos bo Teden evropskega filma potekal v osmih iranskih mestih (Teheran, Shiraz, Isfahan, Tabriz, Kerman, Babol, Mashad, Kish), kjer bodo predstavljeni filmi iz dvajsetih evropskih držav (Avstrija, Bolgarija, Belgija, Ciper, Danska, Finska, Nemčija, Grčija, Madžarska, Italija, Norveška, Nizozemska, Poljska, Portugalska, Švedska, Slovaška, Slovenija, Španija, Švica in Združeno kraljestvo). Organizirane bodo tudi delavnice filmskih ustvarjalcev iz Cipra, Nizozemske, Švedske in Švice.

Slovenija bo na Tednu evropskega filma sodelovala s filmom Drevo režiserke Sonje Prosenc, dobitnikom treh nacionalnih in dveh mednarodnih nagrad ter slovenskim kandidatom za Oskarja 2016. Slovesnosti se je udeležila namestnica veleposlanice.