Veleposlaništvo RS Teheran /Novice /
26.06.2019  

Slovesnost na veleposlaništvu v Teheranu v počastitev dneva državnosti

Na Veleposlaništvu RS v Teheranu je 24. junija potekala svečana slovesnost ob obeležitvi dneva državnosti s kulturnim programom. Sprejema se je udeležilo okoli 150 gostov, vključno s predstavniki diplomatskega zbora in mednarodnih organizacij, iranskimi gospodarstveniki in kulturniki. Častni gost na prireditvi je bil pomočnik zunanjega ministra, generalni direktor za evropske zadeve Mahmoud Barimani.

V slavnostnem nagovoru je veleposlanica Kristina Radej predstavila pot Slovenije do samostojnosti, nanizala dosežke mlade države, s katerimi si je zagotovila mesto na svetovnem zemljevidu in postala članica Združenih narodov. Izpostavila je, da je danes članica EU, Nata in OECD ter sestavni del schengenskega in evrskega območja, kot tudi drugih mednarodnih organizacij.

Veleposlanica je poudarila, da si je Slovenija v svoji relativno kratki zgodovini aktivno prizadeva za sodelovanje, partnerstvo, dialog in razumevanje. Odnose je z Iranom je označila za zelo dobre in  prijateljske ter si jih prizadeva negovati tudi v bodoče.

      

Ob naslovitvi aktualnih razmer je poudarila, da Slovenija v celoti podpira jedrski sporazum (JCPOA), kar si bo prizadevala tudi v bodoče, kot tudi še nadalje prispevati k njegovi implementaciji. Pozdravljamo dejstvo, da je Iran še naprej zavezan k ohranitvi sporazuma, kajti menimo, da je to tako v njegovem strateškem interesu, kot tudi celotne mednarodne skupnosti. Izrazila je upanje, da bo poseben finančni mehanizem INSTEX prispevala k normalizaciji gospodarskega sodelovanja z Iranom ter doprinesel k umiritvi napetosti v regiji.

      

Kulturni program je zaznamoval nastop dekliškega kvarteta Jivar (Življenje), sestavljenega iz nadarjenih glasbenic, članic teheranskega simfoničnega orkestra.