Veleposlaništvo RS Teheran /Novice /
06.02.2019  

Udeležba veleposlanice Radej na Konferenci o vlogi žensk v Iranu

V okviru dogodkov ob obeležitvi 40. obletnice islamske revolucije se je veleposlanica Radej udeležila konference o vlogi žensk v Iranu.

Na konferenci je med ostalimi sodelovala tudi podpredsednica države zadolžena za ženske in družinske zadeve Masoumeh Ebtekar, namestnik zunanjega ministra za pravne in mednarodne zadeve Gholamhossein Dehghani, generalna direktorica sektorja za človekove pravice in ženske na Ministrstvu za zunanje zadeve Forouzandeh Vadiati ter predsedujoča parlamentarnega Odbora žensk Olad Ghobad.

Na srečanju so strokovne skupine naslovile različna področja delovanja in vlogo žensk v Iranu, med drugim strategijo za krepitev politike žensk in družine, vlogo žensk v pravosodju, znanosti, gospodarskih dejavnostih, na področjih informacijske in komunikacijske tehnologije, podani so bili primeri dobre prakse uspešnih podjetnic in poudarjen pomen NVO pri opolnomočenju žensk.

Poudarjen je bil predvsem napredek na področju participacije in opolnomočenja žensk v štirih desetletjih od ustanovitve iranske republike. Izpostavljeni so bili pozitivni rezultati na področju izobraževanja in akademskega udejstvovanja žensk, kjer se po podatkih za preteklo leto nahaja 20 odstotkov žensk na visokih položajih v izobraževalnih ustanovah, predvsem v vlogi predavateljic na različnih iranskih univerzah. Pismenost med ženskim delom prebivalstva se je iz 35 odstotne v letu 1976 povečala na 84 odstotkov v 2016; število let, ki jih ženske preživijo v izobraževalnih ustanovah pa se je v istem obdobju povečala iz 2,4 leta na 6,7 let.

Položaj žensk in njihove pravice so po oceni iranskih udeleženk primerno definirane v ustavi, vendar se zakoni ne upoštevajo in izvajajo na način, ki bi omogočal večjo udeležbo žensk v iranski družbi. Izpostavljeno je bilo, da morajo biti ženske soudeležene pri vseh pomembnejših odločitvah o bodočnosti države. Ob čemer so zaprosile sodelujoče veleposlanice iz tujih držav, da pri svojem delu spodbujajo mednacionalni dialog z Iranom na širšem področju ženske problematike.