Veleposlaništvo RS Teheran /Novice /
11.11.2020  

Veleposlanica prevzela nagrado v imenu Ide Kržišnik na Mednarodnem festivalu slik za otroške paciente (IFPPP)

V okviru 5. univerzalne znanstvene izobraževalne in raziskovalne mreže (USERN 2020) je potekal 6. mednarodni festival slik za otroške paciente (IFPPP) na katerem je sodelovala tudi slovenska učenka Ida Kržišnik, katere umetniško delo je bilo uvrščeno med 12 najboljših. 

Slovenska udeleženka je na likovnem natečaju sodelovala v okviru mednarodnih aktivnosti Bolnišnične šole OŠ Ledina, ki deluje na Pediatrični kliniki v Ljubljani, otroškem oddelku Dermatovenerološke in Ortopedske klinike, na Psihiatrični kliniki ter na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča. Med učnimi predmeti je tudi likovna umetnost, ki jo v bolnišnični šoli poučuje profesorica Tina Žvab, ki je nadarjeno učenko vzpodbujala in usmerjala k sodelovanju na likovnih natečajih. S svojim delom, za katerega je prejela priznanje v Iranu, je Ida želela upodobiti sporočilo »Dostop do zdravstvene oskrbe bi moral biti enak po celem svetu in za vse ljudi«.

Na zaključni slovesnosti v knjižničnem kompleksu Jondi-Shapoor v Teheranu je plaketo in spominsko medaljo za slovensko umetnico prevzela veleposlanica Kristina Radej.

Slovesnosti so prisostvovali tudi veleposlaniki in predstavniki več držav udeležencev, med njimi iz Nemčije, Italije, Belgije, Kitajske, Rusije, Portugalske, Avstralije, Ukrajine, Finske, Bolgarije, Bangladeša in Slovenija.

           

Mednarodni festival slik za otroške paciente IFPPP je v Teheranu potekal drugič. Iransko glavno mesto je prvega izvedlo leta 2015, v preteklih letih pa je potekal v Italiji, Ukrajini in dvakrat na Madžarskem. Na natečaju vsako leto v povprečju sodeluje 1.400 mladih umetnikov in umetnic iz 30 držav. Letos bo 200 umetniških del, ki so se uvrstila v širši izbor predstavljeno v posebni tiskani brošuri, najboljši trije iz vsake starostne skupine pa so bili povabljeni na zaključno prireditev v Teheran.  Njihova dela bodo istočasno predstavljena v 30 mestih po celem svetu.

          

Mednarodne nagrade USERN, v okviru katerih poteka natečaj IFPPP, se podeljujejo za delo na različnih znanstvenih področjih. Vsako leto se dodelijo znanstvenikom ali raziskovalcem, mlajšim od 40 let, za njihovo delo, ki pripomore k napredku v znanosti ali dosežkih na področju znanstvenega izobraževanja, raziskovanja ali napredka človeštva na petih področjih. Dobitniki nagrad, ki se niso osebno udeležili slovesnosti v Teheranu, med njimi tudi Ida Kržišnik, so na podelitvi sodelovali z vključitvijo preko video povezave in podali svoje izjave. Mlada Slovenka se je zahvalila organizatorjem za opravljeno delo in poudarila pomen tovrstnih mednarodnih natečajev ter izrazila željo, da bi naslednji festival, ki bo izveden v Turčiji, potekal v boljših zdravstvenih razmerah. 

      

Veleposlanica Radej je po zaključku slovesnosti opravila pogovor s priznanim iranskim strokovnjakom, dr. Nimo Rezaeijem, profesorjem klinične imunologije in alergije na Univerzi medicinskih znanosti v Teheranu, ki je med ostalim ustanovni predsednik USERN, pobudnik HEART Group in predsednik IFPPP. Sogovornika sta naslovila dosedanje delo in bodoče načrte znanstveno-izobraževalne mreže USERN, kot tudi razmere in posledice pandemije COVID-19 v svetu in Iranu. V tem okviru sta izpostavila pomen dela z otroškimi pacienti in vlogo mednarodnega festivala IFPPP.

      

Veleposlanica je podala več intervjujev za iranske osrednje medije in opravila pogovore z novinarji strokovnih institucij. Zahvalila se je organizatorjem in izrazila pohvalo nad odlično izvedenim dogodkom na visoki ravni. Izkazalo se je, da se mednarodno sodelovanje v času pandemije lahko odvija nemoteno z uporabo naprednih tehnoloških rešitev, pri čemer mladi znanstveniki in raziskovalci učinkovito uporabljajo sodobna komunikacijska orodja ter so manj podvrženi omejitvam kot njihovi starejši kolegi.