Veleposlaništvo RS Teheran /Novice /
18.03.2019  

Veleposlaništvo v Teheranu predstavilo tradicionalne slovenske jedi v protestantski cerkvi ob Svetovnem dnevu molitve

V Teheranu je 15. marca potekal svečani sprejem in maša ob Svetovnemu dnevu molitve,  ki v ospredje postavlja žensko, mater in otroka. Dogodka, katerega osrednje srečanje je letos gostila Slovenija, sta se v protestantski cerkvi v teheranskem predelu Gholhak udeležili veleposlanica Kristina Radej in Ana Grapulin, ki sta tudi pripravili tradicionalne slovenske jedi. Maše in svečane slovesnosti s pogostitvijo se je udeležilo okoli 80 vernikov iz različnih držav, vključno z veleposlaniki in diplomatskim osebjem konzularno diplomatskih predstavništev v Iranu.

Svetovni molitveni dan se je rodil v Združenih državah Amerike leta 1927 in je največje svetovno ekumensko gibanje, ki v osrčje molitve postavlja stiske žensk, mater in otrok v posameznih državah. Bogoslužja pripravijo ženske, a se ga udeležijo verniki vseh starosti, stanov in položajev iz raznih krščanskih Cerkva.

Molitveni dan tradicionalno poteka po vsem svetu na prvi petek v marcu, tako da molitev preko 180 držav zaobjame vsak košček zemlje. Vsako leto ženske iz ene države, enega kontinenta pripravijo ekumensko molitev. V njej predstavijo svojo deželo, lepote in stiske, za katere se moli. Poleg tega pa tudi predlagajo projekt v podporo žensk, mater in otrok, za katerega prosijo za finančno podporo.

      

Ekumenski dogodek v Teheranu je potekal v protestantski cerkvi v predelu Gholhak na severnem delu iranske prestolnice, mašo in slovesnost pa je vodila pastorka Kirsten Wolandt. Cerkev, zgrajena leta 1962 predstavlja središče krščanskih vernikov v Teheranu. Čeprav je bila ustanovljena za nemško govorečo versko skupnost Nemcev, Avstrijcev in Švicarjev leta 1952, jo obiskujejo verniki različnih krščanski veroizpovedi, zato bogoslužje poteka v angleškem jeziku.

      

Po maši in svečanem sprejemu so bile udeležencem predstavljene značilnosti Slovenije, veleposlanica Radej in Ana Grapulin pa sta zbranim predstavili in ponudili v pogostitev tradicionalne slovenske jedi:
- pečeno ajdovo kašo z jabolki in domačo skuto
- ajdov kruh z orehi
- zaseko s čebulo in soljo
- ajdovo kašo z bučnim oljem
- kislo zelje in kislo repo z bučnim oljem in česnom
- skutne štruklje
- pehtranovo in orehovo potico.