Veleposlaništvo RS Teheran /Novice /
12.11.2019  

Slovenski kipar Arijel Štrukelj na Mednarodnem kiparskem simpoziju v Teheranu

V Teheranu med 2. in 26. novembrom 2019 poteka 9. Mednarodni kiparski simpozij, na katerem ustvarjajo iranski in tuji umetniki. Za udeležbo na simpoziju se je na mednarodnemu razpisu potegovalo 187 tujih umetnikov, izbranih pa je bilo 10 kipark in kiparjev iz Bolgarije, Francije, Slovenije, Belorusije, Indije, Kitajske, Tajvana, Argentine, Bolivije in Peruja. Umetnice in umetniki ustvarjajo skulpture v kamnu brez vnaprej določene teme, ki bodo po zaključku simpozija trajno razstavljene v teheranskem parku skulptur.

Eden izmed desetih udeležencev je slovenski kipar Arijel Štrukelj, ki od leta 2009 razstavlja tako na samostojnih kot skupinskih nacionalnih in mednarodnih razstavah ter je za svoja dela prejel več nagrad in priznanj.

Kiparsko delavnico udeležencev simpozija v teheranskem parku Nowrooz je 12. novembra obiskala veleposlanica Kristina Radej. Sprejeli so jo predstavniki  simpozija pod vodstvom Alija Reze Esmaeilija, generalnega direktorja Organizacije za islamske odnose in kulturo (ICRO) ter ji predstavili simpozij in njegove udeležence. Med njimi je tudi argentinska kiparka Laura Cristina Marcos, ki se je v Sloveniji udeležila Mednarodnega simpozija kiparjev Forma Viva 2019.

       

Veleposlanica Radej je ob srečanju s slovenskim kiparjem Arijelom Štrukljem izrazila zadovoljstvo nad njegovo udeležbo na simpoziju ter se seznanila z njegovim delom in mu zaželela nadaljnje uspešno ustvarjanje. Na zaključni prireditvi konec novembra bodo predstavljene vse skulpture, ustvarjene v okviru simpozija.