Veleposlaništvo RS Teheran /Novice /
08.12.2019  

Tradicionalni slovenski zajtrk v Iranu

Veleposlaništvo RS v Teheranu se je tudi letos pridružilo projektu Tradicionalni slovenski zajtrk. Pripravilo ga je v mestu Karaj za 170 gojenk dekliške šole, ki deluje v okviru nevladne organizacije SPWSC, katera si prizadeva za zaščito otrok beguncev in otrok z ulic. Zajtrka so se udeležile deklice, večinoma afganistanske begunke v starosti med šest in sedemnajst let, ki zaradi zahtevnih pogojev odraščanja niso imele priložnost poskusiti med ali medene izdelke.

Veleposlanica Kristina Radej jim je predstavila projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki v Sloveniji poteka od leta 2012, ob obeležiti dneva slovenske hrane. Zajtrk je sestavljen iz masla, mleka, medu, kruha in jabolka ter odraža prizadevanja slovenske družbe pri spodbujanju pomena zdrave prehrane že v najmlajših letih. Namenjen je tudi spoznavanju mladih s postopki pridelave in predelave hrane, katerih pomen se v zahtevnem načinu odraščanja in življenja zanemarja. Ob tem je bil posebej izpostavljen pomen čebel za okolje in zdravo prehrano človeštva ter prizadevanja Slovenije in svetovne skupnosti po zaščiti vseh opraševalcev.

       

Veleposlanica je deklicam poleg tega predstavila podoben projekt, na katerem so pred leti sodelovali otroci afganistanskih beguncev v Iranu ter otroci povratnikov v afganistanskem Heratu, na temo »Etno oblačila in folklorni plesi mojega ljudstva«, na katerem so sodelovale tudi gojenke SPWSC. Le-te so se junija 2012 udeležile umetniških delavnic za otroke afganistanskih in iraških beguncev na Veleposlaništvu RS v Teheranu.

        

Veleposlaništvo se je Tradicionalni slovenski zajtrk letos odločilo izvesti ob pričetku projekta strokovnega izobraževanja o čebelarstvu, ki je namenjen predvsem otrokom afganistanskih beguncev v Iranu. Usposabljanje za deklice beguncev poteka med 8. in 12. decembrom v Karaju, v sodelovanju s SPWSC, s katerim veleposlaništvo sodeluje na področju naslavljanja begunske problematike in otrok z ulic v Iranu ter čebelarskim podjetjem Pishroo, s katerim sodeluje pri ozaveščanju o zaščiti čebel in ostalih opraševalcev.

Veleposlaništvo je preteklo leto pripravilo Tradicionalni slovenski zajtrk za najmlajše učenke dekliške šole izobraževalnega centra Rabbani v Teheranu.