Veleposlaništvo RS Teheran /Novice /
21.09.2009  

15. mednarodni razpis za likovna dela otrok in mladih

Zavod za ustvarjalni razvoj mladih iz Celja že 15. leto uspešno vodi mednarodne razpise za mlade avtorje do 20 let in ima tudi edino galerijo v Sloveniji namenjeno mladim iz vsega sveta. Razpis po številu udeleženih držav sodi med 10 največjih na svetu, saj je do sedaj na razpisih sodelovalo že 120.000 mladih iz 80 držav.

Spremni dopis in pogoji razpisa:

Revija Likovni svet in Galerija likovnih del mladih Celje
objavljata
Jubilejni 15. mednarodni razpis za likovna dela otrok in mladih

Revija Likovni svet že od leta 1995 spodbuja mlade k likovnemu ustvarjanju in sodelovanju na mednarodnih razpisih, kjer se lahko primerjajo z vrstniki iz drugih držav sveta. V tem času je nastala tudi prva stalna galerija za mlade v Sloveniji, Galerija likovnih del mladih Stari grad Celje, danes na novi lokaciji Krekov trg 3, Celje ki je namenjena avtorjem do 20 let.

Na naš razpis se vsako leto prijavi veliko otrok z različnih koncev sveta in mnogi za svoje likovne mojstrovine prejmejo priznanja, ki jih spodbujajo za nadaljnje likovno ustvarjanje.

Na dosedanjih razpisih je sodelovalo več kot 120.000 mladih iz 80 držav z vseh kontinentov sveta. Nastala je tudi največja svetovna zbirka likovnih del mladih na temo »Konj«, ki šteje 45 tisoč del iz  55 držav sveta, zbirka likovnih del na temo »Tihožitje« šteje skoraj 30 tisoč del iz 50 držav sveta, zbirka likovnih del na temo »Gradovi – kulturna dediščina« pa več kot 10 tisoč del iz 35 držav ter še 30. 000 likovnih del na temo »Kdo sem jaz?« iz 60 držav.

V našem arhivu je še veliko drugih likovnih del na različne teme, ustvarjenih v različnih tehnikah, ki so v arhiv prispela z različnimi oblikami sodelovanja.

Nagrajena likovna dela z naših razpisov pa so ljubitelji otroške ustvarjalnosti lahko občudovali na 174 razstavah (od tega 62 v tujini v 26 državah).

Naš likovni razpis v likovnem ustvarjanju mladih prinaša vedno nove izzive,  tako je tudi tokrat.

Tema:
ETNO OBLAČILA IN FOLKLORNI PLESI MOJEGA LJUDSTVA

Kdo je moje ljudstvo in kakšno kulturno zapuščino sem podedoval? Kaj bomo ohranili za bodoče rodove? Identiteta mojega ljudstva. V času, ko naš planet postaja ena sama velika vas, lahko prineseš v to vas nekaj posebnega, kot darilo svojega ljudstva, in s ponosom izjaviš:

»To sem jaz, to je moje ljudstvo. To je unikat za zgodovino tega planeta.«

Obiščite muzeje, prebrskajte družinske relikvije in shrambe, obiščite folklorne prireditve svojega ljudstva;  gotovo boste izbrskali kaj, kar zasluži, da se ohrani tudi za bodoče rodove, kot spomin na čas, ki ga ni več in na umetniško ustvarjalnost vašega ljudstva. Etnologija, folklora, ples in narodne noše vedno sodijo k zgodovini vseh ljudstev sveta, tudi vašega. Izberite najboljše, izberite to kar predstavlja stoletja vaše ljudstvo,  etno oblačila in folklorni ples vašega ljudstva. Na hrbtni strani pripišite ime oblačila, plesa, časovno obdobje v katerem je to bilo  pomembno za vaše ljudstvo, mogoče še pripišite, ob kakšnih priložnostih se je uporabljalo takšno oblačilo, izvajali plesi in pošljite nam.

Torej pogumno na delo! 50 najboljših del udeležencev iz vsake starostne skupine bomo nagradili z unikatnimi priznanji, po tri najboljše avtorje v vsaki starostni skupini pa še s posebnimi darili.

S priznanji bodo nagrajeni tudi mentorji, ki bodo imeli enega nagrajenca s prvim mestom ali dva oz. več nagrajencev z unikatnimi priznanji.

NE POZABITE

Likovna dela v posebnih ovojih ločite po starostnih skupinah:
- I. skupina: do 10 let, 
- II. skupina: 11 - 15 let, 
- III. skupina: 16 - 20 let

Dovoljene so vse tehnike na papirju, do velikosti 30 x 42 cm.

Na hrbtni strani likovnega dela s tiskanimi črkami izpišite naslednje podatke:
- ime, priimek in datum rojstva avtorja
- datum nastanka likovnega dela
- ime in priimek mentorja
- točen naslov šole oziroma avtorja, če pošiljate osebno, in e-mail naslov

Likovnih del ne postavljajte na podlago (paspartuje).

Likovna dela sprejemamo od objave razpisa do 31. 12. 2009 na naslov:
Galerija likovnih del mladih Celje,
Krekov trg 3, 3000 Celje

Rezultate razpisa in vse ostale informacije, datum in lokacijo otvoritve razstave nagrajenih likovnih del, boste lahko izvedeli izključno na elektronskem naslovu:  www.celje.si/theworld-ofart/ od 10. februarja 2010 oziroma v reviji Likovni svet, februar 2010.

Vse sodelujoče prosimo, naj upoštevajo razpisne pogoje, ker likovnih del v nasprotnem primeru ne bomo ocenjevali. Likovnih del ne bomo vračali avtorjem, ampak bodo ostala v arhivu revije Likovni svet za namene razstav in promocije likovne kulture mladih.

Vse sodelujoče inštitucije si lahko za razstavo brezplačno sposodijo likovna dela iz tega arhiva.

Veliko sreče in umetniških užitkov vam želimo.

Ustanovitelj in vodja
Mihailo Lišanin