Veleposlaništvo RS Teheran /Novice /
20.05.2019  

Obeležitev druge obletnice svetovnega dne čebel na veleposlaništvu v Teheranu

Veleposlaništvo RS v Teheranu je s slavnostnim sprejemom na veleposlaništvu obeležilo drugo obletnico svetovnega dne čebel. Dogodka se je udeležilo več kot 300 gostov, med njimi predstavniki iranskega Ministrstva za zunanje zadeve in ostalih ministrstev, Organizacije za jedrsko energijo, Mestnega sveta Teherana, gospodarskih zbornic Irana in Teherana, kot tudi iranski strokovnjaki na področju čebelarstva, predstavniki čebelarskih združenj in organizacij, gospodarstveniki, predstavniki medijev, predstavniki uradov agencij OZN in diplomatski zbor v Teheranu. Udeleženci so imeli priložnost opraviti pokušino medu iz različnih predelov Irana, kot se tudi seznaniti z značilnostmi Slovenije, s poudarkom na čebelarstvu in api-turizmu. 

Navzoče sta nagovorila veleposlanica Kristina Radej in predstavnik Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) v Iranu Gerold Bodeker, medtem ko je UNIC prispeval k promociji in medijski odmevnosti dogodka. Ob pričetku slovesnosti je bila gostom prvič v Iranu zaigrana Himna slovenskih čebelarjev »Čebelarska pesem«, katere besedilo je napisal Franc Šivic, uglasbil pa Slavko Avsenik mlajši, na digitalnem zaslonu pa predvajan film Čebelarske zveze Slovenije »S čebelo do medu«.

        

Veleposlanica Radej je uvodoma predstavila prizadevanja Slovenije po razglasitvi 20. maja za svetovni dan čebel. Izpostavila je pomen čebel in drugih opraševalcev, kateri so poleg zagotavljanja prehranske varnosti in dinamičnega kmetijstva neprecenljivi tudi z okoljskega in gospodarskega vidika. Ob tem je izrazila zaskrbljenost nad opozorili o ogroženosti in upadanju populacij čebel in ostalih opraševalcev. Izpostavila je čebelarsko tradicijo in pripravljenost Slovenije, da deli svoje izkušnje in znanje s ciljem trajnostnega razvoja in napredka drugih držav na področju čebelarstva.

        

Navzoče je seznanila z dejavnostmi RS in veleposlaništva v okviru svetovnega dne čebel in ozaveščanja o problematiki opraševalcev. Poleg slovesnosti povezanih s praznovanjem svetovnega dne čebel načrtuje veleposlaništvo v naslednjih tednih in mesecih izvedbo več dogodkov in aktivnosti iz tega področja, med njimi:

- pripravo tradicionalnega slovenskega zajtrka za najmlajše učence in učenke izbranih teheranskih osnovnih šol;

- izobraževanje v okviru poklicnega usposabljanja iz čebelarstva za otroke afganistanskih beguncev v Iranu, s čemer bodo afganistanske deklice, kot del projektov, povezanih z opolnomočenjem žensk prejele primerna znanja s katerimi si bodo olajšale samostojno življenje v Iranu ali ob vrnitvi v domovino;

- organizacijo predavanja slovenskih strokovnjakinj iz področja čebelarstva, ki bodo v Teheranu slušatelje seznanile s tradicionalnimi metodami slovenskega čebelarstva in naslovile problematiko bolezni čebel;

- promocijo Slovenske čebelarske akademije, kjer so iranski čebelarji izkazali veliko zanimanje za pridobitev novih čebelarskih znanj, praks in tehnoloških rešitev ter

- spodbujanja ostalih oblik sodelovanja med strokovnjaki na področju čebelarstva, združenji iz obeh držav in poslovnimi subjekti, ki bodo imeli priložnost za navezavo tesnejših stikov na iranskem čebelarskem kongresu, ki bo januarja naslednje leto potekal v Karaju ter se ga bo udeležil tudi slovenski čebelarski strokovnjak, predsednik Apimondie dr. Peter Kozmus.

        

Predstavnik FAO Bödeker je poudaril pomen zaščite čebel in divjih opraševalcev za človekovo prehrano ter izpostavil njihovo ogroženost, kar je posledica onesnaženja okolja, uporabe pesticidov in podnebnih sprememb. V tem kontekstu je predstavil mehanizem FAO “Global Action on Pollination Services for Sustainable Agriculture” in pobudo “International Pollinators Initiative”, ki jo v okviru trajnostnih ekosistemov in kmetijstva ter prehranske varnosti koordinira FAO.

        

Izpostavil je pomen Irana kot tretjega največjega proizvajalca medu v globalnem merilu in izrazil obžalovanje zaradi škode, ki so jo nedavne poplave povzročile iranskemu čebelarstvu.

        

Vladi Republike Slovenije se je posebej zahvalili za pobudo glede Svetovnega dne čebel in poudaril pripravljenost FAO za sodelovanje pri projektu.

        

Veleposlanica je goste povabila na ogled razstave ilustracij slikanice Bivoli in lilija (Najpomembnejša služba na svetu ali Čebela reši svet) avtorice Pegah Rakhsha, ki je bila natisnjena v slovenskem, angleškem in perzijskem jeziku, kot tudi na ogled tradicionalnega urbanega slovenskega čebelnjaka na vrtu veleposlaništva, v katerem že skoraj leto dni domujejo kranjske sivke, ki so pridelale več deset kilogramov medu. Vodena pokušina iranskega medu, ki je predstavljala osrednji izobraževalno promocijski dogodek letošnje obeležite svetovnega dne čebel, je navdušil obiskovalce in jih opremil z novim znanjem o čebelarstvu in medu ter razumevanjem življenja in dela čebelarjev.