Veleposlaništvo RS Teheran /Novice /
05.08.2009  

Novi biometrični potni listi

Republika Slovenija je pričela z izdajo biometričnih potnih listin druge generacije, ki se na videz bistveno ne razlikujejo od biometričnih potnih listov prve generacije, ki jih RS izdaja od 28. avgusta 2006.

Poleg biometrične slike, ki je bila uvedena leta 2006, biometrični potni listi druge generacije vsebujejo naslednje novosti:

  • zajem prstnih odtisov imetnika (prstni odtisi se zajemajo otrokom od 12. leta dalje),

  • dodana je možnost še tretjega vpisa naslova v potni list (kar omogoča državljanom, ki se pogosto selijo, da jim potnega lista po dveh spremembah naslova ni treba zamenjati),

  • dodan je nasvet državljanom RS o možnosti evropske konzularne zaščite (prvi odstavek 20. člena Pogodbe o Evropskih skupnostih),

  • dodan je prevod v bolgarski in romunski jezik.

Slovenski potni listi, izdani od 1. 3. 2001 do 28. 8. 2006, imajo tako imenovani zapis OCR-B in lasersko gravirane osebne podatke, kar vključuje fotografijo in podpis v polikarbonat, biometrični potni listi, izdani po 28. 8. 2006, pa vsebujejo tudi biometrične podatke, shranjene na čipu. Te lastnosti se navadno zahtevajo pri vstopnih pogojih brezviznega režima v nekaterih državah, npr. ZDA.


Državljani RS, ki živijo v tujini, lahko za nove potne liste zaprosijo na sedežih diplomatskih predstavništev in konzulatov RS, kjer poteka zajem vseh biometričnih podatkov. Vlogo je skladno z Zakonom o potnih listinah treba vložiti osebno, saj se v postopku izdaje potne listine ugotavlja identiteta prosilca.


Vsi državljani, ki imajo veljaven potni list, izdan po 1. marcu 2001, lahko tega uporabljajo do poteka veljavnosti, saj zaradi uvedbe nove generacije potnih listin obvezne menjave potnih listov ni.

Več informacij o novih potnih listih se nahaja na spletni strani Ministrstva za notranje zadeve Republike Slovenije.