Veleposlaništvo RS Teheran /Novice /
22.06.2020  

Umetniška dela slovenskih avtorjev: Lepa Vida

Vabimo vas, da si v okviru virtualne obeležitve dneva slovenske državnosti ogledate glasbeni videospot Lepa Vida, glasbenikov Roka Terkaja in Igorja Sakside.

Glasbeni video je dosegljiv na YouTube in #slovenia29.

Glasbenik Rok Terkaj - Trkaj in prof. dr. Igor Saksida sta v glasbeno rapovski video Lepa Vida strnila večplastno prepletanje njunega videnja nepremične, premične in žive kulturne dediščine Slovenije.

V videu je prikazana raznolika stavbna dediščina Slovenije. Vidni so cerkev sv. Jurija v Piranu, Tartinijev trg z Benečanko v istem mestu, dvorec Strmol z urejenim vrtom in notranjo opremo, Ljubljana s Plečnikovim Tromostovjem in NUK, solinarska hiša v Sečovljah in kajža iz vasi Podlipe. Kot nezamenljivi izdelki naše nesnovne dediščine so pokazane posamezne slovenske jedi: orehova in pehtranova potica, prekmurska gibanica ter teran v vinski kleti. Poseben poudarek ima tehniška dediščina, kjer srečamo starodobno vozilo iz Tehniškega muzeja v Bistri in planiško velikanko bratov Gorišek, ki je naslednica Bloudkove smučarske skakalnice; kolesa se vrtijo v tovarni Rog, laboratoriju novih ustvarjalnosti. V videu pa srečamo tudi jezdeca na lipicancu in kurente, ki preganjajo zimo.

Vsak posameznik bo v videu našel bo nove, drugačne in zanj bolj značilne elemente kulturne dediščine. Dediščina je duhovno bogastvo vsakega med nami, za vsakega je nov in drugačen izziv.