Veleposlaništvo RS Teheran /Novice /
20.05.2020  

Obeležitev tretje obletnice svetovnega dne čebel na veleposlaništvu v Teheranu

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Teheranu je tretjo obletnico svetovnega dne čebel obeležilo skladno z aktualnimi razmerami, ki onemogočajo zbiranje večjega števila oseb. Podobno kot v ostalih državah je dogodek obeležilo virtualno, pri čemer je načrtovane aktivnosti na področju čebelarstva prestavilo v drugo polovico leta.

Veleposlanica Radej se je v tem obdobju udeležila več mednarodnih virtualnih dogodkov in seminarjev, v Iranu pa na daljavo sodelovala v pogovorih o dejavnostih na področju čebelarstva v pogojih zmanjšane možnosti druženja in osebnih stikov. Sodelovanje med Slovenijo in Iranom je naslovila v stikih s predstavniki iranskega Ministrstva za kmetijstvo in najpomembnejšimi čebelarskimi združenji v državi.

Zaradi epidemije COVID-19 bo letošnja mednarodna obeležitev potekala virtualno. Z naslovom »Angažiraj se« želi FAO kot organizator dogodka opozoriti na pomen angažiranosti in dejanj tako držav, organizacij, raziskovalnih in izobraževalnih institucij, civilne družbe in čebelarjev, kot tudi vsakega posameznika, za ohranjanje čebel in drugih opraševalcev. Med sodelujočimi bosta udeležence nagovorila tudi generalni direktor FAO Qu Dongyu in slovenska ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec.

Slovenija in slovenska diplomatska mreža obeležujeta svetovni dan čebel s partnerji po vsem svetu. Skupaj s FAO je pripravljen kratek videoposnetek (YouTube) o neopevanih junakih - čebelah.

Zaradi pandemije so aktivnosti vseh deležnikov na področju čebelarstva tudi v Iranu močno okrnjene. V zmanjšanem obsegu je Ministrstvo za kmetijstvo pripravilo srečanje z vodstvi čebelarskih združenj v mestu Karaj. Veleposlanica Radej, ki je bila na preteklih dogodkih ob svetovnem dnevu čebel v organizaciji Ministrstva za kmetijstvo osrednja govornica, je zbrane tokrat nagovorila preko video posnetka, prevedenega v farski jezik. Udeležence je spodbudila k nadaljnjem sodelovanju in tesnejšem vključevanju svojih dejavnosti v mednarodno skupnost, kjer si bo Slovenija in njene strokovne institucije tudi v bodoče prizadevala za njihovo nadgradnjo.

Ob svetovnem dnevu čebel je veleposlanica Radej poslala pismo iranskemu ministru za kmetijstvo, Kazemu Khavaziju, v katerem mu je čestitala za dogodek, ki je pomemben za obe državi, kot tudi prehransko varnost v globalnem pomenu. Izrazila je upanje, da bosta Slovenija in Iran tudi v bodoče tesno sodelovala ter posebno pozornost nadalje namenjali čebelarstvu in vzpostavitvi tesnejših stikov med čebelarji in strokovnjaki obeh držav. Ob tem je izpostavila pomen letos sklenjenega pisma o nameri o sodelovanju med Čebelarsko zvezo Slovenije in Iransko čebelarsko zvezo.

Veleposlanica Radej je v obdobju obeležitve svetovnega dne čebel v rednih stikih z vodstvi najvplivnejših iranskih čebelarskih združenj, ki tradicionalno sodelujejo pri projektih veleposlaništva ter so aktivni pri zasnovi dvostranskih odnosih med državama na področju čebelarstva, zagotavljanju strokovnega zdravstvenega nadzora in izobraževanja.

V pogovorih z vodstvom združenj in v posebnem pismu iranskim čebelarjem je izpostavila, da je svetovni dan čebel priložnost za stroko, politiko, gospodarstvo in širšo javnost, da skupaj aktivno delujejo pri ohranjanju čebel, razvoju čebelarstva, trajnostnega razvoja in ohranitve biotske raznovrstnosti ter začrtajo tiste aktivnosti, ki zagotavljajo lokalno in globalno preživetje čebel in ljudi. Ob tem je poudarila, da je letošnje leto prav tako mednarodno leto zdravja rastlin, ki je še posebej namenjeno ohranjanju čebel in drugih opraševalcev, saj je osredotočeno na ohranjanje zdravih rastlin v svetovnem merilu.

Veleposlanica je poleg tega podala daljši intervju za vodilno iransko čebelarsko revijo Pishroo, ki bo v tiskani in digitalni obliki objavljen v naslednjih dneh.

V pričakovanju izboljšanja razmer vezanih na pandemijo COVID-19, veleposlaništvo načrtuje pričetek izvedbe začrtanih dejavnosti v drugi polovici leta. Ciljno bodo usmerjene na promocijo čebelarstva in zaščite opraševalcev ter sodelovanje na mednarodni strokovni ravni. Projekti zajemajo predvsem  izobraževanje afganistanskih beguncev o osnovah čebelarstva in njihovo praktično usposabljanje ter nudenje strokovne podpore čebelarjem, s poudarkom na mednarodnem sodelovanju.

V kolikor bodo razmere dovoljevale, bodo izvedene tudi vse ostale dejavnosti povezane s čebelarstvom, kot je priprava tradicionalnega slovenskega medenega zajtrka in ostalih izobraževalnih aktivnosti na lokalni in mednarodni ravni.