Veleposlaništvo RS Teheran /Novice /
18.06.2020  

Nagovor veleposlanice o kulturnem sodelovanju med Slovenijo in Iranom

Veleposlanica Kristina Radej je preko video posnetka nagovorila iransko javnost o pomenu sodelovanja na področju kulture med Slovenijo in Iranom ter predstavila slovenske projekte v obdobju pandemije COVID-19.

Nagovor je del projekta zasnovanega s strani kulturne organizacije Art & Experience Cinema Institute, ki vsako leto v sodelovanju z EUNIC (European Union National Institutes for Culture) organizira Teden evropskega filma, kateri je letos potekal v virtualni obliki. Posamezna veleposlaništva članic EU v Teheranu so predstavila svoje kulturne dejavnosti in kreativne pristope v spremenjenih okoliščinah.

Teden evropskega filma se je v preteklih štirih letih razvil v enega večjih kulturnih dogodkov Evropske unije v Iranu, kar kaže na velik pomen, ki ga evropske države pripisujejo razvoju kulturnih odnosov z Iranom. Njegov namen je približati sporočilnost, raznolikost in bogastvo evropskega filma širši iranski javnosti ter predstavlja pomemben prispevek k izgradnji kulturnih mostov in razumevanja med Evropo in Iranom. Slovenija je po ponovnem odprtju veleposlaništva v Teheranu sodelovala na festivalu leta 2019 s filmom Drevo, režiserke Sonje Prosenc, leta 2018 pa jo je predstavljal igrani celovečerni film »Rudar«, direktorice in scenaristke Hanne Slak, ki je na 36. mednarodnem filmskem festivalu FAJR v Teheranu prejel več nagrad.

Veleposlanica Radej je v nagovoru izpostavila, da Slovenija kljub pandemiji ni prenehala s kulturnimi aktivnostmi, temveč jih izraža v virtualni obliki in za njihovo predstavitev uporablja različne digitalne platforme.

Opisala je posamezne dosežke Slovenije na mednarodni ravni v tem obdobju. Slovenska himna Zdravljica je dobila znak evropske dediščine (European Heritage Label) in s tem postala eden od simbolov vrednot, idej in zgodovine Evrope. V imenu osmih sodelujočih držav je sekretariatu Unesca v Parizu oddala večnacionalno nominacijo nesnovne kulturne dediščine »Tradicije rej lipicancev« za vpis na reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

V nagovoru je veleposlanica predstavila nekatere inovativne slovenske pristope v kulturnem ustvarjanju in pri predstavitvi del umetnikov na različnih področjih.  V času pandemije in v duhu gibanja »ostani doma« so slovenske filmske ustvarjalke in ustvarjalci v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom, Bazo slovenskih filmov in Filmoteko podarili na ogled izbor slovenskih filmov. Aprila je potekal prvi mednarodni spletni pesniški festival »Festival upanja« v organizaciji spletne platforme za poezijo Versopolis in s sodelovanjem številnih mednarodnih partnerjev. Ob svetovnem dnevu knjige in avtorskih pravic sta Javna agencija za knjigo RS in Pisarna Ljubljane, v sodelovanju s številnimi založniki izvedli spletni knjižni sejem »Sejem s kavča«. Slovenska gledališča so na svojih spletnih straneh in družbenih omrežjih delila posnetke letošnje in prejšnje sezone, muzeji in galerije pa so omogočili dostop do svojih virtualnih zbirk. Prav tako sta RTV Slovenija in Slovenska tiskovna agencija prilagodili vsebino in omogočili brezplačen in neomejen dostop do novic in drugih oddaj.

Veleposlanica je poudarila, da je krepitev kulturnega sodelovanja med Slovenijo in Iranom ena izmed prioritet Veleposlaništva RS v Teheranu, ki se v tem pogledu osredotoča na podporo pri kulturni izmenjavi v literaturi, filozofiji, glasbi, gledališču in na filmskem področju. Omenila je, da je iranski film v Sloveniji zelo cenjen, zaradi česar bi si želela, da tudi Iranci naš film bolje spoznajo. Izrazila je zadovoljstvo, da se slovenski filmi redno predstavlja na vsakoletnem Tednu evropskega filma ter upanje, da bo naslednje leto festival ponovno potekal v Iranskem umetniškem forumu v Teheranu in številnih ostalih mestih po državi. 

Video nagovor veleposlanice je dosegljiv na socialnih omrežjih Art & Experience Cinema Institute Instagram in Telegram, kot tudi na njihovi spletna strani