Veleposlaništvo RS Teheran /Novice /
17.03.2022  

Delovni čas veleposlaništva med iranskimi novoletnimi prazniki

Obveščamo vas, da bo Veleposlaništvo Republike Slovenije v Teheranu med iranskimi novoletnimi prazniki zaprto od nedelje 20. do torka 22. marca.

Več informacij o delovnem času veleposlaništva lahko pridobite na spletnih straneh O veleposlaništvu.

Iranski novoletni prazniki
V Iranu se bo 20. marca pričelo novo koledarsko leto 1401, ki bo tokrat nastopilo ob 8:33 uri. Nowrooz je tradicionalni iranski praznik novega leta v perzijskem koledarju, ki se začne na pomladno enakonočje in naznanja prihod pomladi. Ime (Nowrooz) izhaja iz perzijščine in pomeni nov dan.

Praznujejo ga že vsaj 3.000 let in je globoko zakoreninjen v obredih in tradiciji zoroastrskega verstva. Danes praznik praznujejo predvsem v Srednji Aziji in na Bližnjem vzhodu.

Ena od tradicij Nowruza je Haft-seen (sedem s-jev), manjši oltarček, ki ga Iranci pred Nowruzom postavijo doma. Na njem se nahaja sedem predmetov, ki se v perzijščini začnejo s črko s, kot so na primer jabolka (sib) kot simbol lepote, česen (seeb) kot simbol zdravja, posušeni sadeži oleastra (senjed) kot simbol ljubezni, začimba sumac (somaq) kot simbol sončnega vzhoda in začimbe življenja, mlada pšenica (sabzi) kot simbol ponovnega rojstva, kis (sekeh) kot simbol potrpežljivosti in modrosti ter tradicionalna sladica (samanu), ki simbolizira sladkost življenja. Haft-seen vsako leto postavimo tudi na našem veleposlaništvu. 

Večina javnih in državnih ustanov, kot tudi podjetij v Iranu bo v tem tednu zaprta, v naslednjem pa bo več podjetij poslovalo s skrajšanim delovnim časom.