Veleposlaništvo RS Teheran /Novice /
26.03.2011  

Iranski film na Festivalu dokumentarnega filma v Ljubljani

Na tekmovalni program 13. Festivala dokumentarnega filma se je uvrstil iranski film "Na spolnem bazarju", režiserke Sudabeh Mortezai.

Film opisuje iransko institucijo »začasne zakonske zveze«, ki lahko traja od pol ure do 99 let. Lokalni zakoni, pa tudi islamsko pravo, dovoljujejo tovrstne začasne zveze ali »zveze iz poželenja«, ki jih nekateri izrabljajo za legalizirano prostitucijo ali moralno sprejemljivo prešuštvo, ki je sicer pri ženskah kaznovano s kamenjanjem. Drugi – predvsem mlajši – se k začasni zakonski zvezi zatekajo, da bi preverili in se nato odločili, ali so pripravljeni za »pravo« poroko. Režiserka v ospredje postavi samskega tridesetletnika, ločeno žensko z otrokom in mladega verskega vodjo; vsi trije podajo svoje videnje tega nenavadnega zakona, ki znotraj rigidnih normativov in verskih dogem iranske družbe omogoča razmeroma svobodno spolno politiko.

Film bo predvajan 26. marca v kinodvorani Kinodvor.

Dodatne informacije o filmu in iranski režiserki lahko pridobite na spletnih straneh Festivala dokumentarnega filma ali Cankarjevega doma.