Veleposlaništvo RS Teheran /Novice /
10.04.2011  

Iranski novinar prejel UNESCO nagrado "Guillermo Cano"

Nagrajenec letošnje novinarske nagrade UNESCO "Guillermo Cano World Press Freedom Prize" je iranski novinar Ahmad Zeidabadi, ki je obtožen na šest letno zaporno kazen zaradi dogodkov povezanih z demonstracijami po predsedniških volitvah leta 2009.

Ob svetovnem dnevu svobode tiska je nagrado podelila dvanajst članska žirija, katere predsednica Diana Senghor je izjavila, da je Ahmad Zeidabadi nagrado prejel zaradi izjemnega poguma, odpora in predanosti po svobodi izražanja. Generalna direktorica UNESCO Irina Bokova je pozdravila odločitev žirije in pozvala iranske oblasti, da Zeidabadija izpustijo na prostost.

Generalna skupščina Organizacije združenih narodov je z windhoeško deklaracijo razglasila 3. maj za svetovni dan svobode tiska. Ta dan naj bi vlade po vsem svetu spominjal in opominjal na njihovo dolžnost – spoštovati svobodo govora, ki je zapisana tudi v 19. členu Univerzalne deklaracije o človekovih pravicah. 

UNESCO vsako leto od leta 1997 podeli nagrado "Guillermo Cano World Press Freedom Prize" najbolj zaslužni osebi, organizaciji ali instituciji, ki je odločilno pripomogla pri ohranjanju in promociji svobode tiska po svetu, še posebej, če je to potekalo v nevarnih okoliščinah.