Veleposlaništvo RS Teheran /Novice /
12.03.2020  

Slovenija razglasila epidemijo novega koronavirusa

Minister za zdravje Aleš Šabeder je na podlagi 7. člena zakona o nalezljivih boleznih zaradi povečane nevarnosti širjenja novega koronavirusa podpisal odredbo o razglasitvi epidemije.

Podlaga za razglasitev epidemije je strokovno mnenje NIJZ, pri čemer se sledi nedavni razglasitvi pandemije Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

Odredba je začela veljati 12. marca 2020, ob 18. uri.

Koordinacijo ukrepov v sodelovanju s pristojnimi resorji prevzema Civilna zaščita Republike Slovenije.

Minister Šabeder je poudaril tudi današnji poziv infektologov k strogim ukrepom v naslednjih dneh in tednih, ki bodo ključni za omejitev koronavirusa.

Danes je potekala tudi videokonferenca ministrov za zdravje EU, evropske komisarke za zdravje in evropskega komisarja za krizno upravljanje. Evropski center za nadzor bolezni je predstavil najnovejšo oceno tveganja in priporočila za obvladovanje koronavirusa. Virus se nezadržno hitro širi, zato so primerni in ustrezni vsi ukrepi, s katerimi se skuša preprečiti njegovo širjenje.

Slovenija je že sprejela ukrepe:

–zaprtje varstveno-izobraževalnih ustanov,

–omejevanje prehoda na meji z Italijo,

–umirjanje javnega življenja,

–delo na domu.

Vse države EU se usmerjajo v podobne ukrepe, kot jih je sprejela Slovenija, in se pripravljajo na širšo razsežnost virusa. Vsi ministri so se zavzeli za solidarnost med državami predvsem zaradi dejstva, da vsem primanjkuje zaščitne opreme. Evropska komisija bo s svojimi mehanizmi storila vse, da bodo države, ki opremo najbolj potrebujejo, to tudi dobile.

Popoldan je potekal sestanek z vodstvom bolnišnic, na katerem so bili sprejeti naslednji sklepi:

–Prešli smo v fazo dve in aktivirali za sprejem bolnikov tudi druge regionalne bolnišnice. V oskrbo se sprejmejo le bolniki, ki zaradi klinične slike potrebujejo bolnišnično obravnavo. Bolniki, ki imajo lažjo blago klinično sliko, bodo bolezen prebolevali doma. Dispečerska služba, ki prevzame bolnika, prihod najavi oziroma preveri kapacitete bolnišnice.

–Od 16. marca 2020 se za štirinajst dni v vseh bolnišnicah v Sloveniji odpovejo vsi specialistični pregledi in operativni posegi, razen storitev s stopnjo nujnosti nujno in zelo hitro. Ne odpovejo se onkološke storitve in obravnave nosečnic. Kjer je možen e-posvet med stroko in bolniki, ga je treba v čim večjem obsegu izvajati.

–V programu ZORA, DORA in SVIT se dokončajo posegi, ki so terapevtski oziroma nujni.

–V medijih se objavijo sankcije za vse, ki kršijo karanteno oziroma širijo okužbo in s tem ogrožajo druge. Opozori se na izvajanje nasilja nad zdravstvenim osebjem in bolniki, predvsem v urgentnih centrih.

–Ministrstvo za zdravje preveri kadrovske zmogljivosti ob opustitvi preventivnih zdravstvenih dejavnosti in možnost prerazporeditve osebja znotraj zdravstvenih ustanov.

–Zdravstveni zavodi v soglasju z glavnim mentorjem in predstojnikom oddelka, kjer deluje njihov specializant, pozovejo svoje osebje k začasnemu delu v matičnih ustanovah.

Ob 18. uri je začela veljati tudi odredba o omejitvi določenih pravic zdravstvenih delavcev in sodelavcev. S to odredbo se prepove:

–koriščenje letnega dopusta,

–omeji pravica do stavke

in pravica do udeležbe na usposabljanjih in izobraževanjih na okuženih ali neposredno ogroženih območjih.

Zadnji podatki kažejo, da je v Sloveniji 96 potrjenih primerov. Njihovo število se je od včeraj skoraj podvojilo.