Veleposlaništvo RS Teheran /Novice /
29.03.2019  

Veleposlanica obiskala osrednjo pakistansko Gospodarsko zbornico v Ravalpindiju

Veleposlanica Radej je v Ravalpindiju obiskala osrednjo pakistansko Gospodarsko zbornico (Rawalpindi Chamber of Commerce and Industry), kjer se je srečala z vodstvom zbornice in opravila pogovor s predsednikom Malikom Shahidom Saleemom.

V pogovoru s predsednikom zbornice je veleposlanica poudarila potrebo po povečanju sodelovanja na gospodarskem področju med Slovenijo in Pakistanom ter se zavzela za vzpostavitev tesnejših stikov med gospodarskima zbornicama obeh držav. Predstavila je slovensko gospodarstvo ter posebej izpostavila poslovne priložnosti, znanje, inovativnost in visoke tehnološke rešitve slovenskih podjetij, ki so večinoma izvozno usmerjena ter se uspešno uveljavljajo v mednarodnem okolju.

Izrazila je pripravljenost slovenske poslovne skupnosti po večji prisotnosti na pakistanskem tržišču ter prizadevanjem gospodarskih institucij po vzpostavitvi tesnejših stikov s sorodnimi organizacijami v Pakistanu. V ta namen se že letos načrtuje obisk delegacije Gospodarske zbornice Slovenije v Pakistanu, v kateri bo prisotnih več predstavnikov slovenskih podjetij, ki se zanimajo za vstop na pakistansko 200 milijonsko tržišče, katero je v Sloveniji relativno malo poznano.

Predsednik zbornice Saleem je izrazil zadovoljstvo nad pobudo po okrepitvi gospodarskih odnosov med državama ter pripravljenost za sodelovanje s slovenskimi partnerji. Predstavil je strukturo in delovanje zbornice ter ponudil podporo slovenskim podjetjem pri navezovanju stikov s pakistanskimi poslovnimi subjekti. V tem okviru bo pomembna vzpostavitev tesnih vezi med zbornicama obeh držav. Izrazil je prepričanje, da bo organiziran obisk poslovne delegacije v Pakistanu pripomogel k boljši seznanitvi podjetij in širše poslovne skupnosti z gospodarskimi priložnostmi v obeh državah.

      

Sogovornika sta naslovila priložnosti slovenskih podjetij v Pakistanu, kjer je bilo posebej izpostavljeno področje okoljske, vodne in energetske infrastrukture. Poleg tega je za slovenska podjetja zanimiv sektor informacijskih in komunikacijskih tehnologij, kot tudi sodelovanje na področjih turizma, kmetijstva, farmacije, fotovoltaike, transporta ter kemične, avtomobilske, tekstilne in vojaške industrije.