Veleposlaništvo RS Teheran /Novice /
19.06.2018  

Poslovni zajtrk za iranske partnerje slovenskih podjetij na veleposlaništvu

Veleposlaništvo RS v Teheranu je organiziralo poslovni zajtrk za iranske partnerje slovenskih poslovnih subjektov, katerega so se udeležili predstavniki več kot trideset iranskih podjetij. Srečanje je bilo namenjeno predstavitvi aktualnih razmer v Sloveniji in v Iranu ter razpravi o možnostih za krepitev gospodarskega sodelovanja med državama. Predstavljalo je priložnost za izmenjavo mnenj, dobrih praks, perečih vprašanj, predlogov, kot tudi možnost mreženja med udeleženci.

Podjetnike je nagovorila veleposlanica Kristina Radej, ki je uvodoma poudarila pomen dolgoletnega in uspešnega sodelovanja med slovenskimi in iranskimi poslovnimi subjekti ter vlogo veleposlaništva na področju gospodarske diplomacije. Izpostavila je dosedanjo prakso izmenjave izkušenj in aktualnih informacij, ki so v preteklosti učinkovito pripomogle pri naslavljanju odprtih vprašanj na področju gospodarstva. Veleposlaništvo načrtuje izvedbo rednih srečanj dvakrat letno, kajti meni, da tovrstni dogodki pomembno prispevajo k krepitvi sodelovanja med slovenskimi in iranskimi poslovnimi partnerji.

V nadaljevanju sta veleposlanica in ekonomska svetovalka Dubravka Šekoranja predstavili aktualne gospodarske razmere v Sloveniji. Poudarjene so bile prednosti izvozno usmerjenega slovenskega gospodarstva, ki ga odlikuje inovativnost ter sodobne tehnološke in digitalne rešitve podjetij. V okviru dvostranskega gospodarskega sodelovanja je bilo izpostavljeno spodbudno naraščanje trgovinske menjave med državama in priložnosti za krepitev sodelovanja, zlasti na področju logistike in transporta, energije in obnovljivih virov energije, informacijske tehnologije, nanotehnologije, biotehnologije, avtomobilske, kemične in elektro industrije, kot tudi turizma, kmetijstva, gozdarstva, prehrane, naravne kozmetike in farmacije.

     

K povečanju gospodarskega sodelovanja je prispevalo sodelovanje Gorenjske banke z iranskima bankama Pasargad in Mellat, ki so sklenile korespondenčne bančne dogovore in vzpostavile mednarodni plačilni promet. K okrepitvi sodelovanja je doprinesla tudi Slovenska izvozna in razvojna banka (SID), ki z odobritvijo limitov za zavarovanje terjatev do iranskih bank, omogoča slovenskim podjetjem in poslovnim bankam pridobitev kritij za zavarovanje poslov v Iranu.

Iranskim partnerjem slovenskih podjetij so bile poleg tega predstavljene priložnosti za krepitev gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in iranskimi provincami. Pričakuje se, da se bo sodelovanje med državama okrepilo tudi s prvim zasedanjem slovensko-iranske mešane gospodarske komisije, ki se načrtuje jeseni letošnjega leta.

     

Udeleženci srečanja so izrazili največ zanimanje za ukrepe Evropske unije in posameznih članic na napovedan odstop ZDA od celovitega dogovora o iranskem jedrskem programu (JCPOA) in ponovno uvedbo ameriških omejevalnih ukrepov. V tem kontekstu so bila naslovljena vprašanja povezana z medbančnim sodelovanjem in finančnimi transferji za plačilo blaga in storitev.

Srečanje s predstavniki podjetij slovenskih partnerjev v Iranu je predstavljalo priložnost za izmenjavo mnenj, dobrih praks in mreženje udeležencev, ki so izrazili velik interes za nadaljevanje prakse rednih stikov in izmenjav aktualnih informacij z veleposlaništvom.