Veleposlaništvo RS Teheran /Novice /
08.08.2018  

Povzpetje na najvišjo iransko goro Damavand

V okviru predsedovanja Avstrije Svetu Evropske unije je avstrijsko veleposlaništvo v Teheranu, v sodelovanju z iransko planinsko organizacijo organiziralo odpravo na najvišjo iransko goro in najvišji vulkan v Aziji Damavand (5.671 m), ki je potekala med 30. julijem in 1. avgustom 2018. Odprava, kateri so se pridružili tudi številni evropski in iranski alpinisti, med drugim slepi alpinist Andy Holzer, je predstavljala priložnost za krepitev evropsko-iranskih odnosov in sodelovanja ter za obeležitev 175. obletnice prvega vzpona na Damavand, ki ga je izvedel botanik Carl Friedrich Theodor Kotschy.

Odprave, ki je predstavljala odlično priložnost za promocijo držav članic EU in njihovih veleposlaništev v Teheranu, so se poleg avstrijskih diplomatov udeležili diplomati Bolgarije, Danske, Madžarske, Mehike, Nemčije, Slovaške in Slovenije. S strani Veleposlaništva RS v Teheranu se je odprave udeležila namestnica veleposlanice in ekonomska svetovalka Dubravka Šekoranja v spremstvu soproga  Pavla Toplaka. Slovenska predstavnika sta med prvimi iz odprave osvojila vrh Damavanda, kar je prispevalo k prepoznavnosti Slovenije in njenega alpinizma v Iranu.

Pohod na najvišjo iransko goro Kuh-e Damavand je zelo priljubljen med slovenskimi pohodniki ter se ga letno udeleži več deset slovenskih turistov.