Veleposlaništvo RS Teheran /Novice /
04.09.2019  

Politične konzultacije med Slovenijo in Iranom v Ljubljani

Državna sekretarka Simona Leskovar in namestnik ministra za zunanje zadeve Islamske republike Iran Abbas Araghchi sta 4. septembra 2019 v Ljubljani opravila politične konzultacije, ki sodijo v sklop vzpostavljenega rednega dvostranskega dialoga med državama.

Sogovornika sta izrazila zadovoljstvo nad pozitivnim razvojem dvostranskih odnosov, vključno z gospodarskim sodelovanjem in trgovinsko menjavo. Govora je bilo tudi o sodelovanju na drugih področjih ter v okviru mednarodnih organizacij. Izpostavljena so bila vprašanja iranskega jedrskega dogovora (JCPOA), razmer v širši bližnjevzhodni regiji, vključno s Sirijo, bližnjevzhodnim mirovnim procesom in Jemnom. Za varnost in stabilnost bližnjevzhodne regije je ključno nadaljnje izvajanje jedrskega sporazuma, pri čemer so še posebej pomembna prizadevanja Evropske unije in njenih članic za ohranjanje dogovora, ki vključujejo ustanovitev mehanizma za lažje izvajanje zakonite trgovine in finančnega poslovanja z Iranom (INSTEX).

Državna sekretarka Leskovar je izpostavila aktualna dogajanja v EU in njeni soseščini, števila od njih naslovljena na pravkar zaključenem Blejskem strateškem forumu, ki se ga je udeležil tudi namestnik ministra Araghchi. Poudarila je pomen multilateralizma z učinkovito Organizacijo združenih narodov, za kar si Slovenija prizadeva na številnih področjih, od spoštovanja človekovih pravic do delovanja pravne države in mirnega reševanja odprtih vprašanj in sporov. Izrazila je zaskrbljenost glede motenja varne plovbe v območju Hormuške ožine ter poudarila pomen spoštovanja mednarodnega prava in dialoga za preprečevanje povečanja napetosti. Dejala je, da slovensko stran skrbijo poročila o kršitvah pravic zagovornikov človekovih pravic ter se zavzela za ustrezne pravne postopke, ki temeljijo na pravičnem sojenju in spoštovanju temeljnih standardov človekovih pravic.

Iransko delegacijo sta ločeno sprejela minister za zunanje zadeve dr. Cerar in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Počivalšek.