Veleposlaništvo RS Teheran /Novice /
28.10.2019  

Srečanje veleposlanice z namestnikom iranskega zunanjega ministra dr. Araghchijem

Veleposlanica Kristina Radej je opravila pogovor z namestnikom iranskega zunanjega ministra dr. Abbasom Araghchijem, s katerim sta ocenila njegov nedavni obisk v Sloveniji ter naslovila aktualne dogodke. Dr. Araghchi je v Sloveniji sodeloval na 14. Strateškem forumu Bled, vodil iransko delegacijo na političnih konzultacij v Ljubljani ter se sestal z ministrom za zunanje zadeve dr. Cerarjem in ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Počivalškom.

Namestnik zunanjega ministra je obisk v Sloveniji ocenil za uspešnega in koristnega, še posebno v kontekstu aktualnih dogodkov.

Glede aktualnih dogodkov vezanih na jedrski sporazum (JCPOA) je izpostavil, da so vsi udeleženci pripravljeni iskati rešitve za odprta vprašanja na podlagi francoske iniciative. Poudaril je, da bo Iran tudi v bodoče sodeloval z mednarodno skupnostjo na podlagi jedrskega dogovora.

Veleposlanica Radej je pozdravila iransko pripravljenost na nadaljnjo implementacijo JCPOA ter poudarila, da je le-ta temelj za ohranitev zaupanje s članicami EU. Ob tem je izpostavila dobre odnose med veleposlaništvom in iranskim Ministrstvom za zunanje zadeve ter podrobneje predstavila aktivnosti veleposlaništva, kot tudi priložnosti za okrepitev sodelovanja med državama, še posebno na gospodarskem področju.