Veleposlaništvo RS Teheran /Novice /
10.02.2021  

Slavnostni sprejem pri predsedniku Rouhaniju ob 42. obletnici revolucije

Veleposlanica Radej se je udeležila slovesnosti ob obeležitvi 42. obletnice islamske revolucije, ki jo je za vodje diplomatskih misij in uradov OZN v Iranu pripravil iranski predsednik Rouhani, s katerim je veleposlanica opravila tudi krajši pogovor. Poleg predsednika sta zbrane vodje diplomatskih misij in uradov OZN v Iranu nagovorila tudi minister za zunanje zadeve Zarif in starosta diplomatskega zbora, palestinski veleposlanik Al-Zawawi. 

Predsednik Rouhani je v nagovoru povzel novejšo iransko zgodovino od pričetka islamske revolucije ter izpostavil izzive s katerimi se je država soočala v preteklih štirih desetletjih. Poudaril je, da so bila še posebno zahtevna zadnja leta, ko se je zaradi sankcij, ameriške politike »maksimalnega pritiska« in epidemije COVID-19 spopadala z večplastnimi gospodarskimi in socialnimi težavami. Otežen jim je bil nakup zdravil, medicinske opreme in najnujnejših živil, kot tudi cepiva za COVID-19. Poudaril je, da Iran v tem trenutku samostojno, oz. v sodelovanju s posameznimi državami razvija tri cepiva za COVID-19. 

      

Ob naslovitvi aktualnih dogajanj v regiji je predsednik izpostavil, da si je Iran v preteklih štirih desetletjih vedno prizadeval za sobivanje in prijateljske odnose z vsemi državami v soseščini. Poudaril je, da gre za izredno pomembno in vplivno območje, na katerem bi si morala celotna mednarodna skupnost prizadevati za mir in stabilnost ter ponovno izrazil iransko pripravljenost na sodelovanje z državami v regiji, še posebno s članicami GCC in Irakom.