Veleposlaništvo RS Teheran /Novice /
24.02.2021  

Video konferenca slovenskih in iranskih strokovnjakov na področju čebelarstva in veterine

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Teheranu je 24. februarja 2021 organiziralo prvo video konferenco iz serije »Ohranimo čebele«. 

Okrogla miza in razprava je bila namenjena povezovanju strokovnjakov iz Slovenije in Irana, z namenom prenosa znanj in tehnologij s področja čebelarstva, zdravstvenega varstva čebel in strokovnega izobraževanja čebelarjev. 

Poleg predavateljev iz Slovenije se ga je udeležilo več kot 50 iranskih strokovnjakov s področja čebelarstva in veterine ter partnerjev slovenskega veleposlaništva iz raziskovalnih in izobraževalnih institucij. Med ostalimi so na dogodku sodelovali priznani iranski čebelarji in predstavniki Animal Science and Research Institute of Iran (ASRI), Tehran University, Apiculture Industry Development and Advocacy Fund of Iran in Iranian Beekeping Union.

Program:

1. Uvodni nagovor in predstavitev projekta
Veleposlanica Kristina Radej
Veleposlaništvo Republike Slovenije v Teheranu

2. Rejski program kranjske čebele
Dr. Peter Kozmus
Čebelarska zveza Slovenije
Strokovni vodja rejskega programa za kranjsko čebelo v Sloveniji
Podpredsednik svetovne čebelarske organizacije APIMONDIA
 
3. Predstavitev Slovenske čebelarske akademije
Mag. Ariana Ferfila
Vodja Slovenske čebelarske Akademije
Kmetijski Inštitut Slovenije

4. Zdravstveno varstvo čebel
Dr. vet. Lucija Žvokelj
Veterinarska fakulteta
Univerza v Ljubljani

5. Razprava 

Konferenca je bila prva izmed več strokovnih srečanj predstavnikov Slovenije in Irana na področju čebelarstva, veterine in izobraževanja. Predstavlja sestavni del javne diplomacije veleposlaništva v Teheranu v času letošnjega predsedovanja Slovenije Svetu EU, katero bodo med ostalim zaznamovali tudi dogodki usmerjeni v ozaveščanje širše javnosti o pomenu opraševalcev za globalno varnost prehrane in zdravega načina življenja.  V tem pogledu bodo skozi celo leto potekali dogodki povezani z obeležitvijo svetovnega dne čebel, vključno z razstavo »Tam kjer so čebele doma«, katere izvedbo veleposlaništvo, s sodelovanjem SEM, načrtuje na osrednjem razstavnem prostoru OZN v Teheranu v času slovenskega predsedovanja. 

Poleg srečanj slovenskih in iranskih strokovnjakov na področju čebelarstva, veterine in izobraževanja, bo v tekočem letu veleposlaništvo nadaljevalo z uveljavljenimi projekti izobraževanja otrok afganistanskih beguncev v Iranu, katere bo v sodelovanju z WHO, FAO in tujimi nevladnimi organizacijami razširilo na območje celotne države.