Veleposlaništvo RS Teheran /Novice /
16.12.2019  

Udeležba veleposlanice na slovesnosti ob obeležitvi 70. obletnice sprejetja ženevskih konvencij

Veleposlanica Radej se je udeležila slovesnosti ob obeležitvi 70. obletnice sprejetja ženevskih konvencij, ki je potekala v organizaciji inštituta IPIS (Institute for Political and International Studies) v Teheranu.

Ženevske konvencije, ki skupaj s protokoli predstavljajo hrbtenico mednarodnega humanitarnega prava v času oboroženih konfliktov, so bile 12. decembra 2019 stare 70 let. Celovito so uredile položaj oseb, ki ne sodelujejo v oboroženih spopadih - civilistov, reševalcev in humanitarnih delavcev ter tistih, ki ne sodelujejo več - ranjenih, bolnih, brodolomcev in vojnih ujetnikov. Zgodovinsko so konvencije leta 1949 predstavljale kodifikacijo mednarodnega humanitarnega prava, ki se je razvil po grozodejstvih druge svetovne vojne. Leta 1977 sta se jim pridružila dva dopolnilna protokola, leta 2005 pa še tretji.

Ženevske konvencije so danes univerzalno sprejete. Ratificiralo jih je 196 držav (Iran ena od prvih držav)  ter še vedno predstavljajo temelj humanitarnega prava v vseh oboroženih spopadih.

Osrednji govornik na slovesnosti v Teheranu je bil namestnik iranskega ministra za zunanje zadeve, ki je istočasno predsednik Inštituta ta politične in mednarodne študije (IPIS) dr. Seyed Mohammad-Kazem Sajjadpour. Dogodek je potekal v koordinaciji s predstavniki Mednarodnega odbora za Rdeči Križ v Teheranu (ICRC), ki so v pogovoru z veleposlanico izrazili zahvalo Republiki Sloveniji za predano in aktivno sodelovanje ter podporo.

      

Na zasedanju so udeleženci posvetili posebno pozornost pozitivnim izkušnjam, primerom dobre prakse, dosedanjim izkušnjam in izzivom pri ohranitvi in spoštovanju vrednot ženevske konvencije v bodoče.

Delovni paneli so bili razdeljeni na področje mednarodnega humanitarnega prava v islamu, mednarodnega humanitarnega prava v okviru Organizacije združenih narodov, načel mednarodnega humanitarnega prava v iranskem parlamentu, pomena ženevskih konvencij v bodočnosti ter vloge pravosodja in mednarodnega humanitarnega prava.