Veleposlaništvo RS Teheran /Novice /
18.12.2019  

Srečanje veleposlanice Radej z ministrom za kulturo dr. Salehijem

Veleposlanica Radej se je v Teheranu srečala z ministrom za kulturo in islamske smernice dr. Seyyedom Abbasom Salehijem, kateremu je predala pozdrave ministra za kulturo mag. Zorana Pozniča ter ocenila možnosti za poglobitev dvostranskega sodelovanja na kulturnem področju.

Veleposlanica je sogovornikom predstavila vsebino pisma ministra mag. Pozniča, v katerem vabi iransko Ministrstvo za kulturo in pristojne ustanove k dvostranskem medkulturnem sodelovanju v obdobju 2020-2021. Osrednji projekt bi zajemal sodelovanje slovenske glasbene skupine Laibach s Teheranskim simfoničnim orkestrom ter skupino iranskih priznanih glasbenih umetnikov.

V nadaljevanju je predstavila delovanje veleposlaništva v Teheranu, kjer je izpostavila aktivnosti na kulturnem področju ter vsem sodelujočim pri projektu zagotovila podporo. Omenila je dolgoletno dvostransko sodelovanje na filmskem področju, ki temelji predvsem na izmenjavi filmov na festivalih, tako v Sloveniji, kot v Iranu. Ob tem je izpostavila veliko zanimanje iranskih kritikov in širše javnosti za slovenski igrani celovečerni film Rudar, režiserke Hane Slak, ki je na 36. mednarodnem filmskem festivalu Fajr v Teheranu preteklo leto prejel več nagrad. Slovenski filmi se, poleg udeležbe na najpomembnejših filmskih festivalih občinstvu redno predstavljajo v okviru Tedna evropskega filma, ki poteka v več mestih po celi državi. Slovenski kulturni ustvarjalci se pogosto udeležujejo večjih mednarodnih prireditev v Iranu, med njimi je kipar Arijel Štrukelj pretekli mesec uspešno sodeloval na 9. Mednarodnem kiparskem simpoziju v Teheranu.

       

Minister dr. Salehi je pobudo o medkulturnem sodelovanju in skupnem projektu podprl ter ob tem navedel iranske predloge za okrepitev dvostranskega sodelovanja v kulturi. Izpostavil je predvsem filmsko izmenjavo in priložnosti na širšem področju umetnosti, s poudarkom na vizualni umetnosti ter klasični in sodobni glasbi.

Ob iskanju priložnosti za okrepitev sodelovanja med državama je veleposlanica, glede na obojestransko zanimanje za vzpostavitev tesnejših stikov na področju filozofije predlagala, da se ocenijo možnosti za poglobitev tovrstnega sodelovanja. Ob tem je omenila projekte veleposlaništva povezane s čebelarstvom, ki je pomemben element slovenske kulturne dediščine in tradicije, kot tudi izobraževanje afganistanskih begunk na tem področju.

        

Po pogovoru na Ministrstvu za kulturo in islamske smernice je veleposlanica obiskala tudi Ministrstvo za zunanje zadeve in Kulturno-umetniško fundacijo Roudaki. Na delovnem kosilu z vsemi udeleženci so bile ob zaključku obiska ocenjene možnosti in izzivi za izvedbo umetniških projektov v Iranu.