Veleposlaništvo RS Teheran /Novice /
28.10.2020  

COVID-19: razmere v Iranu

Zaradi prisotnosti in širjenja novega koronavirusa ter s tem povezanih omejevalnih ukrepov v državi, veleposlaništvo RS v Teheranu in Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije še naprej odsvetujeta vsa potovanja v državo.

Epidemiološko stanje v Iranu ostaja izjemno resno, saj na podlagi uradnih podatkov dnevno odkrijejo več kot 6.000 novih okužb s koronavirusom, za posledicami COVID-19 pa umre več kot 300 ljudi dnevno. Število okuženih in umrlih je najverjetneje večje. Večina okuženih spada v starostno kategorijo med 25 in 54 let.

Kljub temu, da so iranske oblasti sprejele vrsto ukrepov za omejitev širjenja virusa, se število okužb še ne zmanjšuje. Večina bolnišnic poroča o pomanjkanju bolnišničnih postelj in prostih mest na intenzivni negi.

V lekarnah je še vedno mogoče kupiti varovalno opremo, kot so maske, rokavice in razkužila, glede na trenutne razmere pa ocenjujemo, da bi lahko prišlo kmalu do pomanjkanja. 

Vstop in izstop iz države

Iran do nadaljnjega ne izdaja turističnih vizumov in romarskih vizumov.

Mednarodna letališča v državi obratujejo, vendar je število letov omejeno. Trenutno v Iran iz Evrope letijo letalske družbe Qatar Airways (preko Dohe), Emirates Airways (preko Dubaja), Turkish Airlines (preko Istanbula) in nacionalni letalski prevoznik Iran Air, ki leti v London, Pariz, Milano, Dunaj, Madrid, Frankfurt, Hamburg, od 30. oktobra dalje pa tudi v Köln. V Istanbul in Dubaj leti tudi iranski letalski prevoznik Mahan Air. Število mednarodnih letalskih povezav se pogosto spreminja, veliko letov pa je odpovedanih.

Kopenska meja z Armenijo je edina, ki je odprta tako za tovorni kot potniški promet. Kopenske meje z Irakom, Turkmenistanom, Azerbajdžanom, Pakistanom in Turčijo so odprte le za tovorni promet, za potniški pa le za omejene kategorije potnikov (rezidenti, imetniki ustreznih vizumov ipd.).

Vsi potniki, ki vstopajo v Iran, morajo ob prihodu predložiti potrdilo o negativnem molekularnem (PCR) testu na COVID-19, ki ni bilo izdano več kot 96 ur pred vstopom v državo. Potrdilo mora biti v angleščini oz. overjeno s strani veleposlaništva Irana. Potnikom brez potrdila vkrcanje na letalo ni dovoljeno. V kolikor je ob prihodu v Iran že minilo več kot 96 ur od izdaje testa, so potniki zdravstveno pregledani in v primeru simptomov COVID-19 ponovno testirani. Izjema od predložitve testa velja za diplomate, politične delegacije in uslužbence mednarodnih organizacij.

Letalske družbe Qatar Airways, Emirates Airways in Mahan Air tudi od potnikov, ki zapuščajo Iran, zahtevajo predložitev negativnega molekularnega (PCR) testa na COVID-19, ki je bil opravljen v enem od izbranih laboratorijev v Iranu. Sezname potrjenih laboratorijev lahko najdete na spletnih straneh letalskih prevoznikov.

Omejitve v državi

Iranske oblasti so na ozemlju cele države uvedle različne ukrepe za omejitev širjenje virusa.

Nošnja mask je obvezna na vseh javnih površinah in javnih prostorih, tako na prostem kot v zaprtih prostorih, ter v taksijih in na sredstvih javnega prometa. Za kršitve so predvidene denarne kazni.

V najbolj ogroženih mestih, med njimi v vseh največjih iranskih mestih, so zaprti nakupovalni centri, muzeji, galerije, športne dvorane, fitnes centri, vrtci, šole, univerze, knjižnice, kinodvorane, kavarne, frizerski in kozmetični saloni, poročne dvorane, živalski vrtovi, zabaviščni parki in mošeje. Prepovedana so vsa večja javna zbiranja.

Iranske oblasti pred večjimi prazniki občasno prepovedujejo izhode iz mesta Teheran, da bi preprečili nenujna potovanja.