Veleposlaništvo RS Teheran /Novice /
19.06.2020  

Obeležitev dneva državnosti RS s predvajanjem slovenskih umetniških del

Pandemija koronavirusa nam letos onemogoča druženje ob praznovanju dneva državnosti Republike Slovenije. Naš najpomembnejši praznik bomo zato obeležili na drugačen način, virtualno, v znamenju umetnosti in ustvarjalnosti.

Ministrstvo za zunanje zadeva RS in slovenska veleposlaništva po svetu so v enotedenskem obdobju do obeležitve praznika pripravila vsakodnevno predvajanje videoposnetkov slovenskih umetnikov, in sicer vsak dan med 19. junijem in dnevom državnosti 25. junija, čemur se pridružuje tudi slovensko veleposlaništvo v Teheranu. 

V tem okviru je veleposlanica Kristina Radej v krajšem videoposnetku nagovorila domačo in iransko javnost. Med ostalim je poudarila, da umetnost in ustvarjalnost vseskozi povezujeta Slovenijo in Iran, njuno kulturno in gospodarsko izmenjavo, politični dialog in odnose med ljudmi. Pri čemer je izrazila prepričanje, da bosta obe državi kmalu premagali tudi tokratne izzive in okrepili medsebojno sodelovanje. 

Video nagovor veleposlanice Radej je dosegljiv na povezavi.

Ob obeležitvi obletnice slovenske državnosti želimo z vami v naslednjih sedmih dneh deliti izseke iz bogate zakladnice slovenske kulture, do katere lahko dostopate tudi preko spletne strani Veleposlaništva Republike Slovenije v Teheranu in družbenih omrežij Ministrstva za zunanje zadeve RS - Facebook in Twitter

Želimo vam obilo uživanja v delih slovenskih umetnikov!   

Danes, 19 junija vas vabimo na ogled umetniškega filma Šentjanževo v izvedbi Sounds of Slovenia, avtorjev Josipa Murna Aleksandrova (besedilo) in Janeza Dovča (glasba), ki si ga lahko ogledate na YouTube

Šentjanževo je pesem Josipa Murna Aleksandrova, pesnika slovenske moderne, ki v skrivnostnem času okoli poletnega sončnega obrata, z impresionistično poetiko poveže modernega duha s staro domala obredno tradicijo. Z zvezdami, ki se prižigajo in kresnicami, ki se dvigajo v poletno noč, že na samem začetku prešije nebo in zemljo, tako jasno in preprosto, da osupne in prešine tudi sodobnega bralca. Tihi studenci in zibajoče se praproti ustvarjajo vence naravnih, skoraj sanjskih podob, ki jih pesnik prepleta z rimami in ponavljanjem refrena poletna noč. 

Kakor pesem Šentjanževo, ki starosvetne šege, ljudska verovanja in naravo ob sončnem obratu uglašuje na svež in moderen način, se prastare tradicije s sodobnim izrazom dotika tudi ta glasba. Pod umetniškim vodstvom harmonikarja in skladatelja Janeza Dovča glasbenice in glasbeniki združeni pod imenom Sounds of Slovenia predstavljajo slovensko ljudsko izročilo v sodobnih in živih priredbah.   

Nekoč so dekleta spletala venčke iz zdravilnih zelišč (tudi iz šentjanževke), na kresni večer so jih, da bi obvarovali domove, obesili na vrata. Na kresni večer je s praprotnim semenom v žepu človek baje postal neviden, slišal in dojel naj bi celo govorico živali ...   

Kakor pesem Šentjanževo, ki starosvetne šege, ljudska verovanja in naravo ob sončnem obratu uglašuje na svež in moderen način, se prastare tradicije s sodobnim izrazom dotika tudi ta glasba.