Veleposlaništvo RS Teheran /Novice /
20.06.2020  

Umetniška dela slovenskih avtorjev: Koyaa - Divji ležalnik

Letos nam je zaradi pandemije onemogočeno druženje ob praznovanju dneva državnosti RS, zaradi česar bomo naš najpomembnejši praznik obeležili virtualno. Med 19. junijem in dnevom državnosti 25. junija pripravljamo vsakodnevno predvajanje videoposnetkov slovenskih umetnikov.

Danes vas vabimo, da si ogledate kratki animirani filmi Video Koyaa - Divji ležalnik, avtorja Kolja Saksid, ki je dosegljiv na #slovenia29.

Sinopsis: Na poletni dan želi Koyaa počivati na ležalniku. Krokar je zatopljen v izdelavo nove ptičje hišice iz slame. Koyaa se uleže in si z dlanjo pred soncem zakrije obraz. Ležalnik se nepričakovano zapre in tesno stisne Koyoo, potem pa se nenadoma odpre, da Koyaa kot iz topa poleti proti skalni steni, kjer se oprime ovijalke. Iz ovijalke oblikuje laso, ujame ležalnik, ki pa ga potegne, da jezdi na njem kot na rodeu. Koyoo lahko reši le premišljen korak.

Nagrade in priznanja: Koyaa - Divji ležalnik je 2018 prejel nagrado vesna za najboljši animirani film na festivalu Slovenskega filma v Portorožu in istega leta tudi nagrado za drugo najboljšo serijo za otroke na Kitajskem na mednarodnem festivalu Xiamen International Animation Festival. Bil je predvajan na več kot 60 festivalih po vsem svetu. Film Koyaa - Divji ležalnik je ena epizoda iz serije o junaku Koyaa, ki je dodobra razpoznavna tako v domačem kot mednarodnem prostoru.

Avtor Kolja Saksida: »Kratki animirani filmi Koyaa so namenjeni tako otrokom kot odraslim, saj nosijo univerzalno sporočilo, da lahko različne situacije, ki se na prvi pogled zdijo neobvladljive, s pomočjo domišljije in dobre volje obrnemo sebi v prid in jih razrešimo na zanimiv način. Želel sem, da je sporočilo filmov prikazano zabavno, z nepričakovanim razpletom in z veliko situacijskega humorja, ki je plod ustvarjalne ideje junaka in s katerim Koyaa vsakokrat razreši nastalo situacijo. S filmi poudarjam, da je vredno vztrajati in iskati nove rešitve, čeprav ne uspemo vedno v prvem poskusu.«

Video Koyaa - Divji ležalnik si lahko ogledata na #slovenia29.

Do vsakodnevnih filmskih del slovenskih avtorjev lahko dostopate tudi preko spletne strani veleposlaništva RS v Teheranu namenjene novicam.

Video nagovor veleposlanice Radej ob praznovanju dneva državnosti je dosegljiv na povezavi.