Veleposlaništvo RS Teheran /Novice /
24.06.2020  

Umetniška dela slovenskih avtorjev: V spomin tistemu, kar se še ni zgodilo

 Vabimo vas, da v okviru virtualne obeležitve dneva slovenske državnosti prisluhnete pesmi V spomin tistemu, kar se še ni zgodilo slovenske skupine Silence in simfoničnega orkestra RTV Slovenije. Pesem je bila del programa državne proslave ob dnevu samostojnosti in enotnosti decembra 2017, v katerem je bil predstavljen projekt Tractus - polet do startosfere doma izdelanega vremenskega balona učenca osnovne šole.

Predstavo si lahko ogledate na YouTube ali na #slovenia29.

19. marca 2016 je David Tomažič, 13-letni učenec Osnovne šole Šmartno pri Litiji, s pomočjo očeta in peščice prijateljev v nebo spustil doma izdelan vremenski balon. David je sam nabral sponzorje za projekt, pridobil vsa potrebna dovoljenja, balon pa opremil s kamero, GPS modulom in merilnimi napravami. Balon se je, preden je podlegel razredčeni atmosferi, vzpel vse do startosfere, na višino 27 kilometrov. Spektakularni posnetek njegovega leta je David objavil na spletu. Projekt je poimenoval – Tractus.

David Tomažič: "Že od nekdaj se vidim v tem, rad bi potoval po vesolju, šel bi iskat druge planetne sisteme, planete. Rad bi videl, kakšni so organizmi na drugih planetih, če so, če obstajajo. Rad bi živel v prihodnosti, kjer je okolje bolj pomembna vrednota, se ga bolj zavedamo, narodi med samo ne tekmujejo, so prijateljski, si pomagajo, skupaj ustvarjajo vesoljske in druge dosežke."

Posnetek poleta balona je bil del programa državne proslave ob dnevu samostojnosti in enotnosti decembra 2017. Pesem V spomin tistemu, kar se še ni zgodilo (In Memory of What is Yet to Come) slovenske skupine Silence je izvedel simfonični orkester RTV Slovenije.