Veleposlaništvo RS Teheran /Novice /
09.05.2018  

Slovenija potrjuje nadaljnjo podporo iranskemu jedrskemu dogovoru

Globoko obžalujemo včerajšnjo odločitev predsednika ZDA Trumpa, da se ZDA, kljub rednemu potrjevanju s strani Mednarodne agencije za atomsko energijo (IAEA), da Iran spoštuje jedrski dogovor iz leta 2015 (Joint Comprehensive Plan of Action - JCPoA), umikajo iz jedrskega dogovora. Izpolnjevanje zavez sicer spremlja tudi Skupna komisija za JCPoA, ki je na svojem zadnjem srečanju 18. marca 2018 prav tako ugotovila, da vse pogodbenice še naprej spoštujejo dogovor.

Slovenija potrjuje nadaljnjo podporo iranskemu jedrskemu dogovoru, v kolikor bo Iran še naprej spoštoval svoje obveznosti v celoti, kot jih je do sedaj. Dogovor, ki je bil kot rezultat večletnih in večstranskih diplomatskih prizadevanj potrjen tudi z resolucijo Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov (VS OZN) 2231, kaže na to, da je mogoče najti mirne rešitve tudi pri soočanju z največjimi izzivi širjenja orožja za množično uničevanje.

V interesu mednarodne skupnosti bi moralo biti ohraniti dogovor, ki krepi globalni  režim neširjenja jedrskega orožja, pozitivno prispeva k regionalnemu in mednarodnemu miru in varnosti ter zagotavlja potrebna zagotovila glede izključno miroljubne narave iranskega jedrskega programa.

Pozdravljamo vlogo IAEA, ki je v skladu z dogovorom pristojna za preverjanje in nadzor nad izpolnjevanjem obveznosti Irana. Slovenija je kot članica Sveta guvernerjev IAEA in kot podpornica JCPoA za namen preverjanja izvajanja namenila tudi finančni prispevek.