Veleposlaništvo RS Teheran /Novice /
13.05.2018  

Likovne delavnice ob svetovnem dnevu čebel v Teheranu

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Teheranu je 13. maja organiziralo izvedbo likovnih delavnic ob Svetovnem dnevu čebel, ki so potekale v kulturnem in izobraževalnem centru Rabbani v Teheranu. V dekliški šoli so najmlajše učenke v kostumih ustvarjale likovna dela na temo čebel, čebelarstva, medu in narave. Izbrana dela bodo predstavljena na veleposlaništvu, na slavnostni prireditvi ob Svetovnem dnevu čebel, 20. maja.  

Mlade umetnice je med ustvarjanjem obiskala veleposlanica Kristina Radej, ki je izpostavila pomen čebel za okolje in zdravo prehrano človeštva. Ob tem je predstavila podoben projekt, na katerem so pred leti sodelovali otroci afganistanskih beguncev v Iranu ter otroci povratnikov v afganistanskem Heratu, na temo »Etno oblačila in folklorni plesi mojega ljudstva«. Opozorila je na potrebo po skrbi za otroke, ki si ne morejo privoščiti zdrave prehrane, visoke kvalitete bivanja ter učence in učitelje pozvala k nudenju pomoči le-tem.

V okviru priprav na obeležitev 1. svetovnega dne čebel, bo veleposlaništvo na dekliški šoli Rabbani 19. maja pripravilo tradicionalni slovenski zajtrk za najmlajše učenke. Zajtrk je sestavljen iz masla, mleka, medu, kruha in jabolka. Namen projekta »Tradicionalni slovenski zajtrk« je spodbujanje zavedanja in pomena domače samooskrbe, ozaveščanje o zajtrku kot pomembnem obroku dneva, ohranjanje čistega, zdravega okolja, ohranjanje podeželja, seznanjanje mladih s postopki pridelave in predelave hrane.

Dekliška šola Rabbani združuje programe od predšolske vzgoje do srednje šole ter je ena najbolj priznanih tovrstnih ustanov v Iranu. Poleg visoke ravni izobraževanja je znana po svoji ekološki usmerjenosti, kjer med drugim vsaka učenka letno zasadi vsaj eno drevo.

V tednu pred obeležitvijo 1. svetovnega dne čebel 20. maja, veleposlaništvo načrtuje izvedbo več promocijskih in predstavitvenih dogodkov.