Veleposlaništvo RS Teheran /Novice /
21.05.2018  

Veleposlanica Radej častna gostja na Ministrstvu za kmetijstvo ob obeležitvi svetovnega dne čebel

Veleposlanica Kristina Radej se je udeležila svečanosti na iranskem Ministrstvu za kmetijstvo, kjer je v vlogi osrednje govornice na prireditvi predstavila slovenska prizadevanja za razglasitev svetovnega dne čebel. Dogodka se je udeležil namestnik iranskega ministra za kmetijstvo in živinorejo dr. Morteza Rezaei, predstavniki čebelarskih združenj iz cele države in več parlamentarcev.

Veleposlanica Radej je zbranim podrobneje predstavila prizadevanja Slovenije, ki je v okviru OZN, na pobudo Čebelarske zveze Slovenije podala predlog, da se 20. maj razglasi za svetovni dan čebel. Po treh letih mednarodnih prizadevanj so države članice decembra 2017 soglasno potrdile predlog Slovenije.

Veleposlanica je predstavila slovensko čebelarstvo, njegovo zgodovino in dosežke. Poudarila je, da smo bili vedno narod čebelarjev, pri čemer se s petimi čebelarji na tisoč prebivalcev uvrščamo v sam svetovni vrh. Slovenski čebelarji so znani po svoji strokovnosti in naprednih čebelarskih tehnologijah ter edinstvenih zgodovinskih posebnostih, kot so čebelnjaki, tradicionalni panji, pobarvane panjske končnice in znamenita kranjska čebela, za katero mnogi napačno menijo, da izhaja iz Nemčije. Kranjska sivka je del slovenske narodne identitete, zato se je veleposlaništvo odločilo, da na svoj vrt postavi tradicionalen slovenski čebelnjak, namenjen bivanju avtohtonih kranjskih čebel.

  

Veleposlanica je predstavila delovanje Čebelarske zveze Slovenije in predlagala krepitev sodelovanja z iranskimi panožnimi organizacijami. V tem okviru so se ob obeležitvi prvega svetovnega dne čebel na veleposlaništvu vzpostavili stiki med morebitnimi partnerji. Iranski čebelarji so pri tem izrazili željo po pridobitvi sodobnih tehnologij, predvsem na področju kontrole kvalitete, kot tudi pri ostalih postopkih pridelave in predelave medu. Kljub temu, da pridelajo preko 70.000 ton medu letno, si želijo novih znanj na področjih, ki prinašajo dodano vrednost izdelkom, v prvi vrsti v zdravstvu.

Namestnik ministra za kmetijstvo in živinorejo dr. Rezaei se je Sloveniji zahvalil za aktivnosti, ki jih je izvedla v zadnjih letih na področju promocije čebelarstva v svetu in zaščite čebel ter še posebej za uspeh pri razglasitvi 20. maja za svetovni dan čebel. Poudaril je, da je iransko čebelarstvo in proizvodnja medu v samem svetovnem vrhu, vendar izključno na osnovi kvantitativnih kazalcev ter občutno zaostaja v kakovosti in sodobnih tehnoloških pristopih. Iranskim čebelarjem je svetoval, da namenijo več pozornosti novim tehnologijam ter se povežejo z mednarodnimi združenji. Poudaril je, da bi bilo potrebno izkoristiti ostale dejavnosti povezane s čebelarstvom, kot je turizem in zdravstvo, katerih sinergije je predstavila veleposlanica Radej.

  

Dr. Rezaei je izpostavil je izzive s katerimi se čebelarstvo sooča, v prvi vrsti podnebne spremembe ter prekomerno in napačno uporabo pesticidov, pri čemer je ponovno usmeril pozornost na prizadevanja Slovenije po ozaveščanju širše strokovne in laične javnosti o tej problematiki. Iranski čebelarji bi prav tako morali sledi izkušnjam zahodnih držav, predvsem EU, ki namenja posebno pozornost kvaliteti in poreklu svojih izdelkov. Ministrstvo se je ob tem zavezalo, da bo namenilo več pozornosti izobraževalnim procesom in med ostalim vključilo študij čebelarstva v redne programe na veterinarski fakulteti.