Veleposlaništvo RS Teheran /Novice /
25.06.2018  

Svečan sprejem na veleposlaništvu Teheranu v počastitev dneva državnosti

Veleposlaništvo RS v Teheranu je 25. junija priredilo svečan sprejem v počastitev dneva državnosti Republike Slovenije s kulturnim programom. Sprejema se je udeležilo okoli 200 gostov, vključno s predstavniki diplomatskega zbora, mednarodnih organizacij, iranskih političnih in gospodarskih predstavnikov, kulturnikov ter Slovencev živečih v Iranu.

Veleposlanica Radej je v slavnostnem nagovoru gostom predstavila pot Slovenije do samostojnosti izpred sedemindvajset let, ko je slovenska skupščina razglasila Temeljno listino o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije ter nanizala dosežke mlade države. Poudarila je, da v času, ko se je preoblikovala evropska arhitektura, mednarodna skupnost ni bila popolnoma naklonjena novi državi. Vendar si je Slovenija do maja 1992 pridobila mednarodno priznanje, zagotovila svoje mesto na svetovnem zemljevidu in postala članica Združenih narodov. Izpostavila je, da je danes članica EU, Nata in OECD ter članica schengenskega območja in evrskega območja, kot tudi drugih svetovnih in regionalnih organizacij.

  

Ob predstavitvi besedila Prešernove Zdravljice je poudarila, da ne gre le za sporočilo iz devetnajstega stoletja temveč, da Slovenci besedam našega največjega poeta poskušamo slediti tudi v modernih časih. Slovenija je bila vedno država, ki aktivno išče sodelovanje in partnerstvo, dialog in razumevanje.

  

Veleposlanica je v nadaljevanju predstavila slovensko-iranske odnose od vzpostavitve diplomatskih odnosov 9. marca 1992 ter pomen odprtja Veleposlaništva RS v Teheranu aprila 1993 in Islamske republike Iran julija 2011 v Ljubljani. Pri čemer je posebej izpostavila ponovno odprtje veleposlaništva  novembra 2016, ob obisku predsednika Boruta Pahorja v Iranu.

  

Poudarila je, da se je, od skromnih začetkov v devetdesetih let dvostransko sodelovanje med državama stalno poglabljalo. Zdaj sta Slovenija in Iran deležna vse večje gospodarske izmenjave, političnega dialoga na visoki ravni in krepitve stikov med ljudmi. Iran vidimo kot partnerja in upamo na nadaljnjo krepitev sodelovanja med državama.

  

V okviru kulturnega programa je nastopil duet Jure Tori, harmonika in Matjaž Stošić, klasična kitara. Glasbenika sta izvajala avtorske skladbe Jureta Torija, temelječe na osnovi slovenske ljudske (folk) glasbe.

  

Veleposlanica Radej je pred slovesnostjo ob obeležitvi dneva državnosti na Veleposlaništvu RS v Teheranu opravila ločene intervjuje za tiskovni agenciji Mehr in AVA Diplomatic ter dnevnik Tehran Times:

Mehr News

AVA Diplomatic

AVA Diplomatic

Mehr News

Tehran Times