Veleposlaništvo RS Teheran /Novice /
14.09.2018  

Posvet ekonomskih svetovalcev in Dan slovenske gospodarske diplomacije

V četrtek, 13. septembra 2018 in v petek, 14. septembra 2018 je potekal 7. Posvet ekonomskih svetovalcev in Dan slovenske gospodarske diplomacije na 51. MOS. Zbrane je nagovoril novi minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

Redni posvet ekonomskih svetovalcev je bil namenjen obravnavi prioritet delovanja na področju internacionalizacije slovenskega gospodarstva za prihodnje obdobje in pogovoru o aktualnih mednarodnih temah, ki vplivajo na gospodarsko sodelovanje. Na posvetu so bila organizirana tudi srečanja med ekonomskimi svetovalci in zainteresiranimi podjetji.

Prvi dan posveta je bil namenjen interni razpravi, kjer je UMAR predstavil makroekonomske kazalce in trende slovenskega gospodarstva, v posebni okrogli mizi pa so sodelujoči naslovili aktualno dogajanje v svetovni trgovini.

Drugi dan posveta se je odvijal na Mednarodnem obrtnem sejmu v Celju, kjer so se mudili številni predstavniki malih in srednjih podjetij, katerim slovenska gospodarska diplomacija posveča veliko pozornost pri njihovi internacionalizaciji, zato so jim bili vsi ekonomski svetovalci na voljo tudi za ločene pogovore.

Zbrane je nagovoril novi minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

˝Danes je zame prav poseben dan in vesel sem, da ga lahko delim z vami. Danes sem namreč tu prvič v moji novi vlogi ministra za zunanje zadeve.  Kot  minister bi si težko želel lepši začetek mandata kot v družbi vas, spoštovane podjetnice in podjetniki, ter kolegov diplomatov, ˝ je zbrane nagovoril minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar.

˝V moji novi funkciji se bom zavzemal za čim boljši mednarodni položaj Slovenije in nadaljevanje dviga življenjske ravni. To bo možno le, če bomo nadaljevali široko zasnovano kvalitetno gospodarsko rast ob ohranitvi predvidljivega in konkurenčnega poslovnega okolja,˝ je še dodal in sporočil, da bo ena od ključnih prioritet ministrstva za zunanje zadeve in pripadajoče diplomatsko-konzularne mreže v tujini še naprej gospodarska diplomacija, ki postaja viden del naših zunanjepolitičnih aktivnosti.

Minister je še izrazil željo, da bi srednjeročno vsa diplomatska predstavništva imela ekonomskega svetovalca. Danes je na 56 predstavništvih 22 ekonomskih svetovalcev. Ob tem je potrebno izpostaviti, da se z nalogami gospodarske diplomacije ukvarjajo prav vsa predstavništva, tudi tista, ki takega diplomata nimajo.

Sledila je okrogla miza "Gospodarska diplomacija in slovenska mala in srednje velika podjetja (MSP)", na kateri so sodelovali mag. Alenka Suhadolnik, generalna direktorica direktorata za gospodarsko in javno diplomacijo na Ministrstvu za zunanje zadeve, Jernej Tovšak, generalni direktor  Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, Boštjan Gorjup, predsednik Gospodarske zbornice Slovenije,  Branko Meh, predsednik Obrtne zbornice Slovenije in Marjan Batagelj, predsednik Kluba slovenskih podjetnikov.

Posveta ekonomskih svetovalcev in Dneva slovenske gospodarske diplomacije na MOS se je udeležila ekonomska svetovalka veleposlaništva Dubravka Šekoranja.