Veleposlaništvo RS Teheran /Novice /
01.10.2018  

Udeležba VP Radej na zasedanju veleposlanikov EU s parlamentarnim Odborom za nacionalno varnost in zunanje zadeve

Veleposlanica Radej se je udeležila skupnega zasedanja veleposlanikov članic EU in predstavnikov parlamentarnega Odbora za nacionalno varnost in zunanje zadeve. Na srečanju so bile obravnavane aktualne razmere vezane na bodočnost JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action) po izstopu ZDA iz sporazuma, proces sprejemanja zakonskih aktov, ki usklajujejo iransko zakonodajo z zahtevami FATF, problematika dvojnega državljanstva in nedavni teroristični napad v Ahvazu. Poleg omenjenih tem so veleposlaniki EU izpostavili, da so prioritete sodelovanja EU usmerjene tudi na področje človekovih pravic, pravic žensk in manjšin, neodvisnosti medijev, svobode izražanja, odnosov med državljani in kulturne izmenjave.

Predsedujoča EU Avstrija je v imenu EU izrazila sožalje vsem žrtvam in njihovim družinam ob terorističnem napadu na vojaško parado v Ahvazu. Poudarila je na pomen sodelovanja med EU in Iranom, kjer je izpostavila posredovanje znanj na različnih področjih in sodobnih tehnologijah ter na podporo, ki jo EU nudi pri nudenju pomoči afganistanskih beguncem v državi. Posebno pozornost je namenila dogodkom vezanih na JCPOA po izstopu ZDA iz sporazuma ter ponovila zavezanost EU k nadaljnji implementaciji dogovora, kjer si bo na gospodarskem področju v prvi vrsti prizadevala zagotoviti sodelovanje med majhnimi in srednje velikimi podjetji. Ob tem je opozorila, da tovrstna podjetja ne bodo mogla zapolniti vrzeli, ki jo zapuščajo veliki poslovni sistemi, ki odhajajo iz iranskega tržišča zaradi ameriških omejevalnih ukrepov. Izpostavila je prizadevanja EU pri praktični naslovitvi sankcij: pripravi protiukrepov z nadgradnjo zaščitne uredbe t.i.»Blocking Statute«, omogočitve nudenja izvoznih kreditov Evropske investicijske banke (EIB) in vzpostavitve finančnega mehanizma SPV (Special Purpose Vehicle), ki bo omogočil brezgotovinske transakcije med poslovnimi subjekti.

Predsednik Odbora za nacionalno varnost in zunanje zadeve Ali Najafi Khoshroudi je opozoril na potrebo po ohranitvi JCPOA, kjer je potrebno politično delovanje nadomestiti s praktičnimi rešitvami, s katerimi se bo ohranilo in spodbudilo gospodarsko sodelovanje. Za Iran je v tem trenutku najpomembnejši nadaljnji izvoz surove nafte na svetovna tržišča, pri čemer pričakujejo aktivnejše posredovanje s strani EU na področju bančništva.

Dogovorjeno je bilo, da bodo veleposlaniki EU in predstavniki Odbora za nacionalno varnost in zunanje zadeve v bodoče opravljali redna srečanja dvakrat letno.