Veleposlaništvo RS Teheran /Novice /
29.03.2019  

Veleposlanica Radej predala poverilna pisma pakistanskemu predsedniku Alviju

Veleposlanica Kristina Radej je 29. marca 2019 v Islamabadu na svečani slovesnosti predala poverilna pisma predsedniku Islamske republike Pakistan Arifu Alviju.

Slovensko veleposlaništvo v Teheranu je s tem ponovno postalo uradno diplomatsko konzularno predstavništvo Republike Slovenije, zadolženo za Pakistan, Kristina Radej pa izredna in pooblaščena veleposlanica RS za Islamsko republiko Pakistan, s sedežem v Teheranu.

Veleposlanica je predsedniku Alviju prenesla pozdrave predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja in njegovo vabilo na obisk v Slovenijo. Pakistanski predsednik je z naklonjenostjo sprejel povabilo in izrazil upanje, da se bosta s predsednikom Pahorjem imela priložnost srečati čim prej.

V pogovoru s predsednikom je veleposlanica poudarila, da se s ponovnim odprtjem veleposlaništva Republike Slovenije v Teheranu in imenovanjem nerezidenčne veleposlanice v Islamski Republiki Pakistan ustvarja nov, pozitiven moment v odnosih med državama ter omogoča nadgradnjo dosedanjih dobrih in prijateljskih dvostranskih odnosov. V ta namen se bosta državi zavzemali za sklenitev meddržavnih sporazumov, predvsem Sporazuma o gospodarskem sodelovanju in dvostranskih sporazumov v različnih gospodarskih panogah ter za krepitev odnosov na ostalih področjih.

Predsednik Alvi je izrazil zadovoljstvo nad akreditacijo veleposlanice Republike Slovenije v Pakistanu ter se zavzel za nadaljnjo krepitev odnosov med Pakistanom in Slovenijo. Poudaril je, da imata državi priložnost nadgraditi sodelovanje na različnih področjih, vključno z gospodarskim, kar bo med ostalim pripomoglo k povečanju dvostranske blagovne menjave, predvsem pa omogočilo vzpostavitev dolgoročnih stikov med poslovnimi subjekti in med prebivalci obeh držav. Predsednik je izrazil upanje, da bodo okrepljeni diplomatski odnosi doprinesli k krepitvi stikov na političnem področju ter se zavzel za njihovo nadgradnjo na vseh ravneh.

Po predaji poverilnih pisem predsedniku republike, se je veleposlanica sestala z državnim sekretarjem Haroonom Sharifom, ki je v vladi premierja Khana zadolžen za investicije. Državni sekretar je poudaril, da premier Khan in vlada namenjata posebno pozornost izboljšanju poslovnega okolja za tuje investitorje v Pakistanu ter izrazil pripravljenost nuditi podporo slovenskim podjetjem pri njihovem vstopu na pakistansko tržišče. Veleposlanica je ob tem predstavila priložnosti, ki jih ponuja slovensko izvozno usmerjeno gospodarstvo ter s sogovornikom naslovila možnosti sodelovanja na projektih skupnega interesa, pri čemer sta izpostavila predvsem infrastrukturne projekte na področju voda in zelenih tehnologij.

       

Veleposlanica Radej je ob obisku Pakistana opravila več srečanj na Ministrstvu za zunanje zadeve v Islamabadu. V pogovoru s pakistanskimi sogovorniki je izpostavila, da so se stiki med zunanjima ministrstvoma obeh držav okrepili po sodelovanju pri reševanju alpinista Tomaža Humarja z gore Nanga Parbat leta 2005. Tedanji predsednik RS dr. Janez  Drnovšek je junija 2007 z Zlatim redom za zasluge za narod odlikoval dva pakistanska pilota, podpolkovnika Rashida Ullah Bega in podpolkovnika Khalida Amir Rana, ki sta z vojaškim helikopterjem rešila Humarja iz stene himalajskega osemtisočaka.

Veleposlanica je v Ravalpindiju obiskala osrednjo pakistansko Gospodarsko zbornico (Rawalpindi Chamber of Commerce and Industry), kjer se je srečala z vodstvom zbornice in opravila pogovor s predsednikom Malikom Shahidom Saleemom. Sogovornika sta izpostavila željo po povečanju sodelovanja na gospodarskem področju med Slovenijo in Pakistanom ter se zavzela za vzpostavitev tesnejših stikov med gospodarskima zbornicama obeh držav. V ta namen se že letos načrtuje obisk poslovne delegacije Gospodarske zbornice Slovenije v Pakistanu.

      

Med obiskom je veleposlanica prav tako opravila več srečanj s predstavniki EU držav v Pakistanu, med drugim z vodjem Delegacije EU v Pakistanu, veleposlanikom Jean-Francoisom Cautainom in predsedujočim EU, veleposlanikom Romunije Nicolejem Goijo. S sogovorniki je preučila možnosti tesnejšega sodelovanja med veleposlaništvom RS v Teheranu in predstavništvi EU v Islamabadu ter njihovo podporo slovenskim institucijam in poslovnim subjektom v državi.