Veleposlaništvo RS Teheran /Novice /
08.04.2019  

Predstavitev slovenskega gospodarstva in javne diplomacije na Forumu iranskih podjetnic

Generalna direktorica Direktorata za gospodarsko in javno diplomacijo mag. Alenka Suhadolnik, ki se mudi na delovnem obisku v Iranu je sodelovala na Forumu iranskih podjetnic, kateri je potekal v organizaciji Gospodarske zbornice Teherana (TCCIM).

Poleg generalne direktorice Suhadolnik in veleposlanice Radej sta iranske podjetnice med ostalimi nagovorila tudi poslanka Sayedeh Moghimi in namestnik zbornice za mednarodne odnose Mohammad Bakhtiari.

Generalna direktorica Suhadolnik je udeleženkam predstavila slovensko gospodarstvo in prioritete javne diplomacije, kot tudi položaj žensk v Sloveniji, katera se na lestvici Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) nahaja na 11 mestu med 149 državami. Podrobneje je predstavila položaj in vlogo žensk na vodilnih položajih v slovenskih podjetjih ter primere dobre prakse iz tega področja.

Veleposlanica Radej je v nagovoru predstavila poglede na dvostransko sodelovanje z vidika veleposlanice Republike Slovenije v Iranu. Odnose med državama je umestila v zgodovinski okvir ter izpostavila značilnosti slovenskih podjetij, ki se odločajo za vstop na iransko tržišče. Poudarila je konkurenčne prednosti slovenskega izvozno usmerjenega gospodarstva, njihovo prilagodljivost spremenljivim poslovnim razmeram v Iranu ter orisala načrte za nadaljnjo krepitve odnosov med državama.

      

Podjetnice je poleg tega seznanila s prizadevanji Slovenije na področju zaščite čebelarstva in ostalih opraševalcev ter jih povabila k sodelovanju pri aktivnosti veleposlaništva v okviru Svetovnega dne čebel, 20. maja. Ob tem je izpostavila poslovne priložnosti, ki se ponujajo podjetnikom na tem področju ter iranske čebelarje povabila k strokovnem izobraževanju v novoustanovljeni Slovenski čebelarski akademiji.

      

Veleposlanica je izrazila priznanje iranskim ženskam za dosežke na področju krepitve vloge žensk v iranski družbi v zadnjih letih. Poudarila je, da Iran, kljub številnim praktičnim preprekam na področju enakopravnosti spolov, izstopa v tem pogledu regiji. Kljub temu se Iranke in širša iranska družba zavedajo, da bo potrebno na tem področju še mnogo narediti, k čemer bodo nedvomno pripomogle tudi aktivnosti Združenja iranskih podjetnic.

      

Slovenska delegacija, katero so sestavljale izključno ženske udeleženke je po sodelovanju na Forumu iranskih podjetnic opravila pogovore na Gospodarski zbornici Irana (ICCIMA) in v uradu predsednika Rouhanija, kjer so opravile pogovor s podpredsednico Masoumeh Ebtekar, zadolženo za ženske in družinske zadeve. Veleposlanica Radej je ob obisku generalne direktorice Suhadolnik za iranske podjetnice in diplomatke priredila svečani sprejem na Veleposlaništvu RS v Teheranu s tematsko izbranim programom.