Veleposlaništvo RS Teheran /Novice /
17.02.2020  

Predstavitev slovenskih projektov v Iranu na slovesnosti urada UNDP

Veleposlanica Radej je sodelovala na predstavitvi projektov UNDP (United Nations Development Programme) v Iranu. Ob tej priložnosti je predstavila slovenske projekte iz področja javne diplomacije in razvojnega sodelovanja, usmerjene v izobraževanje iranskih čebelarjev in strokovnih institucij ter opolnomočenje žensk in afganistanskih beguncev v Iranu.

Osrednja pozornost dogodka je bila posvečena projektom UNDP na jezeru Urmia in ohranitvi mokrišč v Iranu, ki potekajo v sodelovanju z japonsko vlado. Stalni predstavnik UNDP v Iranu, Claudio Providas je predstavil razmere na usihajočem jezeru Urmia in več letne aktivnosti, ki jih organizacija usmerja v blaženje posledic izgube virov preživljanja lokalnega prebivalstva.

Japonski veleposlanik Mitsugu Saito je navzoče seznanil s projekti sodelovanja z lokalno skupnostjo pri obnovi jezera Urmia z vzpostavitvijo trajnostnega kmetijstva in ohranjanja biotske raznovrstnosti. Predstavniki lokalnih skupnosti pa so opisali prizadevanja za ohranitev močno zmanjšanega prebivalstva, kot posledice izgube virov prihodkov zaradi izsuševanja jezera ter podali predloge za izvedbo skupnih projektov.

        

V tem okviru je veleposlanica Radej izrazila pripravljenost za sodelovanje pri podpori čebelarjev v okolici jezera. Veleposlaništvo RS v Teheranu in urad UNDP bosta ocenila možnosti za nadgradnjo obstoječih slovenskih projektov iz čebelarstva.