Veleposlaništvo RS Teheran /Novice /
17.02.2020  

Nagovor veleposlanice na prireditvi UNESCO "Dialog o napredku v znanosti"

Veleposlanica Radej se je udeležila srečanja v organizaciji UNESCO, ki je 17. februarja potekalo na teheranski Univerzi Al-Zahra. Prireditve "Dialog o napredku v znanosti", v okviru tedna slovesnosti ob Dnevu žena, se je med ostalimi udeležila namestnica predsednika države, kot tudi predstavniki urada UNESCO v Iranu, Ministrstva za znanost, raziskave in tehnologijo, Nacionalnega raziskovalnega inštituta za znanstveno politiko in kabineta teheranskega župana.

Veleposlanica je v nagovoru izpostavila dobro sodelovanje med izobraževalnimi, znanstvenimi in raziskovalnimi institucijami, ki poteka vse od odprtja Veleposlaništva RS v Teheranu leta 1993. Poudarila je, da si obe državi prizadevata za okrepitev dvostranskih stikov na tem področju, vključno med Univerzo Al-Zahra in slovenskimi visokošolskimi ustanovami.

Izrekla je priznanje Irankam za napredek na področju participacije in opolnomočenja žensk v zadnjih štirih desetletjih, še posebno so pozitivni rezultati na področju izobraževanja in akademskega udejstvovanja. Ob tem je opozorila, da je pred njimi še veliko dela, kajti na številnih področjih je njihova zastopanost prenizka. Predvsem na najvišjih vodilnih položajih v državi, kot tudi v zasebnih in družbenih podjetjih, kjer vodstvena struktura ne odraža dejanske slike na delovnem trgu. Poudarila je, da v pogovorih z iranskimi visokimi državnimi predstavniki in diplomati opozarja, da je med diplomatkami v tujini zanemarljivo število žensk, kljub temu, da se število iranskih veleposlanic postopoma povečuje; trenutno so imenovane le v štirih državah. Ob tem je izpostavila težave pri vlogi žensk v družini, kar jim onemogočajo posamezni kulturni in socialni predsodki, ki temeljijo na tradicionalnih pogledih vloge žensk v iranski družbi.

        

Ob zaključku nagovora je poudarila, da so Iranke zelo inteligentne, iznajdljive in prilagodljive; ena izmed njih je povedala, da se z izobraževanjem moškega navadno doseže usposobitev ene osebe, v kolikor pa se ženski omogoči primerno izobraževanje, se usposobi celotno družino in širšo družbo.

Poleg veleposlanice je udeležence nagovorila namestnica predsednika države za pravne zadeve dr. Laya Joneydi, namestnik iranskega ministra za znanost, raziskave in tehnologijo, prof. Ahmadi, vodja Unescove katedre za popularizacijo znanosti dr. Ghadimi in svetovalec teheranskega župana, dr. Mohammadi.

        

Veleposlanica je pred uradnim pričetkom slovesnosti opravila pogovor z namestnikom ministra za znanost, raziskave in tehnologijo Vahidom Ahmadijem, s katerim sta pregledala dvostranske odnose med Slovenijo in Iranom na področju visokega izobraževanja ter ocenila možnosti za njihovo okrepitev. Ob tem ga je seznanila s prizadevanji veleposlaništva na področju izmenjave predavateljev med visokošolskimi ustanovami in raziskovalnimi instituti v obeh državah ter izobraževalnimi projekti na področju čebelarstva.

Po prireditvi je veleposlanica opravila intervju za iransko tiskovno agencijo Fars.