Veleposlaništvo RS Teheran /Novice /
25.06.2020  

Umetniška dela slovenskih avtorjev: Čas pomladi

Zaradi omejitev druženja ob praznovanju dneva državnosti Republike Slovenije smo naš najpomembnejši praznik obeležili na drugačen način, virtualno, v znamenju umetnosti in ustvarjalnosti.

Ministrstvo za zunanje zadeva RS in slovenska veleposlaništva po svetu so v enotedenskem obdobju do obeležitve praznika pripravila vsakodnevno predvajanje videoposnetkov slovenskih umetnikov, in sicer vsak dan med 19. junijem in dnevom državnosti 25. junija, čemur se je pridružilo tudi veleposlaništvo Republike Slovenije v Teheranu.

Ob tej priložnosti je veleposlanica Kristina Radej v krajšem videoposnetku nagovorila domačo in iransko javnost. Njeno video sporočilo je dosegljivo na povezavi.

Danes, 25. junija vas vabimo na ogled zadnjega v seriji sedmih predvajanje umetniških del slovenskih avtorjev, baletno predstavo Čas pomladi, koreografinje Valentine Turcu dosegljivo na YouTube in #slovenia29.

Baletno predstavo Čas pomladi, posnete za državno prireditev ob dnevu državnosti, sta organizirali Služba za državne proslave in Koordinacijski odbor za državne proslave in prireditve. Odplesala sta jo Sytze Jan Luske in Monja Obrul, video je posnel Matjaž Mrak.

Valentina Turcu, priznana koreografinja, baletna plesalka in oblikovalka giba je do sedaj (so)ustvarila več kot 120 baletnih, gledaliških (dramskih) in opernih produkcij. Za izjemne dosežke s področja režije in koreografije je leta 2013 prejela najvišjo strokovno nagrado Društva baletnih umetnikov Slovenije z utemeljitvijo, da je kot ustvarjalka postavila nov mejnik v kvaliteti in ekspresivnosti klasičnega baleta v sodobnem času.