Veleposlaništvo RS Teheran /Novice /
04.09.2020  

24. posvet slovenske diplomacije

Veleposlanica Kristina Radej se je udeležila dvodnevnega 24. posveta slovenske diplomacije v Kongresnem centru na Brdu pri Kranju. Srečanja z vodji diplomatsko-konzularnih predstavništev so se poleg zunanjega ministra Anžeta Logarja udeležili tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, predsednik vlade Janez Janša in minister za Evropo in zunanje zadeve Francoske republike Jean-Yves Le Drian, ki se je v Sloveniji mudil na uradnem obisku.

Minister dr. Logar je v svojem nagovoru veleposlanikom in generalnim konzulom izpostavil štiri ključne teme. Uvodoma je podal oceno globalnega, zlasti varnostnega okolja po pandemiji covida-19, v nadaljevanju pa sprožil razpravo o pomenu transatlantskega povezovanja. Posebno pozornost je namenil predsedovanju Slovenije Svetu EU v drugi polovici naslednjega leta ter predstavil priprave in prioritete slovenskega predsedovanja. Minister je v nagovoru posebej izpostavil  vlogo EU in NATO kot ključnima stebroma slovenske zunanje politike in diplomacije, ki sta naša najpomembnejša vrednostna, politična in varnostna okvira.

Razprava med veleposlaniki, veleposlanicami in predstavniki zunanjega ministrstva je bila posvečena tudi infrastrukturnemu povezovanju v sosedstvu in Srednji Evropi, kot tudi umestitvi Slovenije v srednjeevropski prostor in njeni energetski  osamosvojiti, ter o tem, kako lahko zunanja politika prispeva h krepitvi najpomembnejših gospodarskih, prometnih, energetskih in telekomunikacijskih povezav, ki so ključni za razvoj države.

        

V nagovoru slovenskim diplomatom se je predsednik Pahor osredotočil predvsem na vprašanje enotnosti EU, ki ga je z nemškim predsednikom Steinmeierjem nedavno izpostavil med njunim srečanjem v Berlinu. Izrazil je zaskrbljenost nad tem, da znotraj Unije nastaja čedalje opaznejša delitev na zahod in vzhod, ki jo še dodatno krepi regionalno povezovanje držav članic. Predsednik je izrazil zaskrbljenost, da tam, kjer je nekoč visela železna zavesa, utegnila v prihodnje viseti žametna zavesa. Meni, da je v slovenskem interesu, da se to ne zgodi.

Unija se po njegovih besedah nahaja v prelomnem trenutku, Slovenija pa mora storiti vse, da EU ostane čim bolj enotna in stremeti k temu, da bo med državami članicami čim manj razlik. Prizadevati si mora tudi za to, da EU najde rešitve za svoje težave. Vse to po predsednikovem prepričanju ne zadržuje Slovenije, da ne bi aktivno sodelovala v različnih skupinah in regionalnih pobudah. Vendar mora kot aktivna država članica znati presojati različne procese, ki jim je priča, in vedno znova najti svoj mesto v njih.

        

Predsednik vlade Janša je v nagovoru predstavil poglede na aktualne teme mednarodne skupnosti, ki sta jo zaznamovali predvsem Brexit in pandemija novega koronavirusa.

V analizi aktualnih razmer je premier zbrane diplomate med drugim opozoril na umetno ustvarjeno dilemo ali »sago o jedrni Evropi«. Poudaril je, da, ko smo se na referendumu odločali o vstopu v EU, nismo glasovali za EU, kjer bodo prvo in drugorazredne države, temveč smo verjeli v enakopravnost in da bodo veljala ista merila za vse, ko gre za procese odločanja. 

Izpostavil je, da je v strateškem interesu Slovenije, da se EU ohrani in stabilizira na temelju Lizbonske pogodbe, da se zaokroži schengenski prostor in evroprostor, da se nadaljuje širitev in da bo Evropa dokončno cela in svobodna, kar je strateški interes od ustanovnih očetov EU dalje. Poudaril je, da je interes Slovenije, da napredujemo in da stabiliziramo regijo jugovzhodno od nas. Svoj nagovor je zaključil s kratkim pogledom na dve konfliktni točki v naši soseščini, in sicer v Belorusiji in Vzhodnem Sredozemlju. 

      

Minister Le Drian je slovenskim vodjem diplomatsko-konzularnih predstavništev podal francosko videnje EU danes in v prihodnosti, tudi v luči predsedovanja Svetu EU, ki ga bo Francija v začetku leta 2022 prevzela od Slovenije. V nagovoru je poudaril, da je pomembno, da uskladimo naše prioritete in se dopolnjujemo pri skupnem delu priprav na predsedovanje Ključno je tudi, da pripravimo odporen sistem za migracije, hibridne grožnje in druge izzive s katerimi se sooča Unija.

V času svojega uradnega obiska v Sloveniji je minister Le Drian prav tako opravil ločena srečanja s predsednikom republike Pahorjem, predsednikom vlade Janšo in zunanjim ministrom Logarjem.