Veleposlaništvo RS Teheran /Nasveti /Perzijščina - uporabni izrazi /

NASVETI

Perzijščina – uporabni izrazi

Na naslednjih straneh so predstavljeni uporabni izrazi in posamezne besede v perzijskem jeziku. Služijo vam lahko tudi kot pripomoček za učenje izrazov iz vsakodnevnega življenja ali v primeru nuje.

Upamo, da bo priročen slovar uporaben pri vašem potovanju v Iranu in vas bo spodbudil k nadaljnjem spoznavanju države in njene bogate kulture.

Abeceda
Spoznajte se z abecedo in perzijsko pisavo.

Števila
Predlagamo, da se dobro seznanite s števili, ki so zelo pomembna pri vsakodnevni komunikaciji. Tako kot v slovenščini se uporabljajo številke 1,2,3 ..., zapisujejo se bodisi v arabskem načinu ali v perzijščini (يک, دو, سه).

Osnovni izrazi
V ta del smo vključili uporabne izraze v perzijskem jeziku in posamezne besede, ki jih boste potrebovali v vsakdanjem pogovoru. Vsebina je razdeljena po posameznih področjih, kot so pozdravi, iskanje pomoči in smeri, lastna predstavitev, uporabni izrazi v družbi in pri reševanju nesporazumov.

Pridevniki
Pridevnike smo razdelili po logičnih sklopih: barvah, oblikah, okusih, količinah.

Izrazi v nujnih primerih
Posebno so izpostavljeni izraze, ki jih boste potrebovali v nujnih primerih.

Posamezne besede
V zadnjem delu so izbrane besede in besedne zveze, ki so uporabne v kolikor se boste izgubili. Razdeljene so v logične sklope: čas, smer, lokacija.