Veleposlaništvo RS Teheran /Izredni dogodki /COVID-19 /

IZREDNI DOGODKI

COVID-19

Vstop in izstop iz IRANA

Zaradi prisotnosti in širjenja epidemičnega obolenja COVID-19 odsvetujemo vsa potovanja v Iran.  

Vsi potniki morajo ob prihodu na letališče v Iranu predložiti potrdilo o negativnem molekularnem testu na COVID-19 v angleščini, ki ni starejše od 72 ur od vstopa. Potniki iz evropskih držav morajo ob vstopu v državo ponovno opraviti PCR testiranje na COVID-19 in se do prejetja rezultata testa samoizolirati.

Omejevalni ukrepi za potnike iz Irana, ki so jih uvedle druge, predvsem sosednje države, močno otežujejo izstop iz Irana. Kopenske meje z vsemi mejnimi državami razen z Armenijo so zaprte za potniški promet. Mednarodna letališča v Iranu obratujejo, vendar so letalske povezave z Evropo nestabilne, leti pa so pogosto odpovedani. Trenutno v Iran iz Evrope letijo letalske družbe Qatar Airways, Emirates Airways, Turkish Airlines, in Iran Air. Vsi neposredni leti med Iranom in Združenim kraljestvom so do nadaljnjega odpovedani.

Zaradi hitro spreminjajoče se situacije v državi predlagamo preveritev vseh omenjenih informacij iz drugih virov in/ali neposredno z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Teheranu.    

Aktualne razmere v državi   

Zaradi izboljšanja epidemiološke slike v državi je Iran v sistemu barvnega kodiranja epidemiološke ogroženosti posameznih področij (con) rumenemu, oranžnemu in rdečemu statusu dodal še modri status. Modri status imajo tista območja, v katerih so zabeležili dve okužbi na 100.000 prebivalcev, zaradi česar je tveganje za okužbo prešlo iz zmernega (rumeni status) v nizko. Status posameznih mest se preverja na tedenski ravni.

V oranžnih in rumenih conah so omejene tvegane in zelo tvegane dejavnosti ter nočni cestni promet, v oranžnih conah pa tudi potovanje med mesti.  Modri status je trenutno razglašen za več sto mest, v katerih je večina omejitev razen prepovedi nočnega cestnega prometa sproščenih. Storitve javnega zračnega, pomorskega, cestnega in železniškega prometa znotraj Irana so omejene na potnike z negativnim PCR testom.  

         Omejitve v rdečih conah

 • Zaprtje nenujnih dejavnosti, notranjih bazenov, kozmetičnih in frizerskih salonov, kinematografov, gledališč, muzejev, internatov, knjižnic, sprejemnih dvoran, kavarn, parkov, zabaviščnih in rekreacijskih centrov, živalskih vrtov, javnega mestnega transporta. Gostinski obrati lahko le dostavljajo hrano in pijačo.

 • Prepoved vseh družbenih in kulturnih dogodkov.

 • Zaprtje vrtcev in vseh izobraževalnih ustanov; pouk poteka na daljavo.

 • Omejitve cestnega prometa: prepovedan izstop avtomobilov z lokalnimi registrskimi številkami in vstop avtomobilov z registrskimi številkami drugih mest; od 22. do 3. ure je cestni promet prepovedan (razen nujnih prevozov in taksijev).

 • V državnih uradih in organih je na delovnem mestu dovoljena prisotnost tretjine osebja. 

         Omejitve v oranžnih conah:

 • Zaprtje notranjih bazenov, kinematografov, gledališč, muzejev, internatov, kozmetičnih salonov, sprejemnih dvoran, kavarn, zabaviščnih in rekreacijskih objektov, živalskih vrtov, javnega transporta. Gostinski obrati lahko le dostavljajo hrano in pijačo.

 • Prepoved konferenc, kulturnih, verskih dogodkov in športnih dejavnosti, pri katerih ni možno upoštevati razdalje.

 • Zaprtje vrtcev in vseh izobraževalnih ustanov; pouk poteka na daljavo.

 • Omejitve cestnega prometa: prepovedan vstop avtomobilov z registrskimi številkami drugih mest in izstop avtomobilov z lokalnimi registrskimi številkami; od 21. do 4. ure prepovedan v mestih z več kot 200.000 prebivalcev (razen nujnih prevozov in taksijev).

 • V državnih uradih in organih je na delovnem mestu dovoljena prisotnost polovice osebja.  

  Omejitve v rumenih conah:

 • Zaprtje kavarn, zabaviščnih in rekreacijskih objektov, internatov, živalskih vrtov.

 • Prepoved konferenc, kulturnih, verskih dogodkov in športnih dejavnosti, pri katerih ni možno upoštevati razdalje.

 • Zaprtje vrtcev in vseh izobraževalnih ustanov; pouk poteka na daljavo.

 • Od 21. do 4. ure prepovedan promet v mestih z več kot 200.000 prebivalci (razen nujnih prevozov in taksijev).

 • V državnih uradih in organih je na delovnem mestu dovoljena prisotnost dve tretjine zaposlenih.   

         Omejitve v modrih conah:

 • Ni omejitev poslovanja gospodarskih obratov.

 • Pouk za učence prvih in drugih razredov poteka v šolah, vendar udeležba ni obvezna. Razredi so omejeni na 10 učencev.

 • Od 21. do 4. ure prepovedan promet v mestih z več kot 200.000 prebivalci (razen nujnih prevozov in taksijev).

 • Ni omejitev prisotnosti javnih uslužbencev na delovnih mestih.  

 

Vstop v SLOVENIJO  

Vlada Republike Slovenije je s 15. julijem spremenila pogoje za vstop v državo. Barvni seznami držav se ukinjajo. Za vse osebe, ki želijo vstopiti v Republiko Slovenijo, velja pogoj PCT – Preboleli, Cepljeni, Testirani. Oseba, ki ne predloži enega od dokazil, ki dokazujejo izpolnjevanje pogoja PCT, se napoti v karanteno na domu za deset dni. Tujcu brez prebivališča v Sloveniji se vstop v državo dovoli le, če nedvomno dokaže, da ima zagotovljen prostor, kjer bo prestajal deset dnevno karanteno. 

Več informacij je dostopnih na spletnih straneh PolicijeMinistrstva za notranje zadeve in Evropske komisije.