Veleposlaništvo RS Teheran /Izredni dogodki /COVID-19 /

IZREDNI DOGODKI

COVID-19

Vstop in izstop iz IRANA

Zaradi prisotnosti in širjenja epidemičnega obolenja COVID-19, odsvetujemo vsa potovanja v Iran.  

Vsi potniki morajo ob prihodu na letališče v Iranu predložiti potrdilo o negativnem molekularnem testu na COVID-19 v angleščini, ki ne bo starejše od 96 ur od vstopa. Potniki iz evropskih držav morajo ob vstopu v državo ponovno opraviti PCR testiranje na COVID-19 in se do prejetja rezultata testa samoizolirati.

Omejevalni ukrepi za potnike iz Irana, ki so jih uvedle druge, predvsem sosednje države, močno otežujejo izstop iz Irana. Kopenske meje z vsemi mejnimi državami razen z Armenijo so zaprte za potniški promet. Mednarodna letališča v Iranu obratujejo, vendar so letalske povezave z Evropo nestabilne, leti pa so pogosto odpovedani. Trenutno v Iran iz Evrope letijo letalske družbe Qatar Airways, Emirates Airways, Turkish Airlines, in Iran Air. Vsi neposredni leti med Iranom in Združenim kraljestvom so do nadaljnjega odpovedani.

Zaradi hitro spreminjajoče se situacije v državi predlagamo preveritev vseh omenjenih informacij iz drugih virov in/ali neposredno z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Teheranu.   

Aktualne razmere v državi   

Po enem mesecu od uvedbe omejevalnih ukrepov za zajezitev širjenja COVID-19, ki glede na stopnjo ogroženosti temeljijo na tedenski uvrstitvi večjih mest v rdeče, oranžne in rumene cone ter vključujejo omejitve nenujnih dejavnosti, zbiranj in potovanj, je Iran skladno z epidemiološkimi razmerami 21. decembra 2020 uvedel naslednje spremembe:  

Trenutno so vsa večja mesta uvrščena v oranžne in rumene cone, v katerih so omejene tvegane in zelo tvegane dejavnosti. V oranžnih conah, ki vključujejo prestolnico Teheran in glavna mesta vseh iranskih provinc, veljajo tudi omejitve cestnega prometa. Storitve javnega zračnega, pomorskega, cestnega in železniškega prometa znotraj Irana so omejene na potnike z negativnim PCR testom.  

Omejitve v oranžnih conah:

 • Zaprtje notranjih bazenov, kinematografov, gledališč, muzejev, internatov, kozmetičnih salonov, sprejemnih dvoran, kavarn, zabaviščnih in rekreacijskih objektov, živalskih vrtov, javnega transporta. Gostinski obrati lahko le dostavljajo hrano in pijačo.

 • Prepoved konferenc, kulturnih, verskih dogodkov in športnih dejavnosti, pri katerih ni možno upoštevati distance.

 • Zaprtje vrtcev in vseh izobraževalnih ustanov; pouk poteka na daljavo.

 • Omejitve cestnega prometa: prepovedan vstop avtomobilov z registrskimi številkami drugih mest in izstop avtomobilov z lokalnimi registrskimi številkami; od 21. do 4. ure prepovedan promet znotraj mest z več kot 200.000 prebivalcev (razen nujnih prevozov in taksijev).

 • V državnih uradih in organih je na delovnem mestu dovoljena prisotnost polovice osebja.  

  Omejitve v rumenih conah:

 • Zaprtje kavarn, zabaviščnih in rekreacijskih objektov, internatov, živalskih vrtov.

 • Prepoved konferenc, kulturnih, verskih dogodkov in športnih dejavnosti, pri katerih ni možno upoštevati distance.

 • Zaprtje vrtcev in vseh izobraževalnih ustanov; pouk poteka na daljavo.

 • V državnih uradih in organih je na delovnem mestu dovoljena prisotnost dve tretjine zaposlenih.

 

Vstop v SLOVENIJO 

Osebam, ki vstopajo v Republiko Slovenijo in imajo stalno ali začasno prebivališče v državah ali administrativnih enotah držav na rdečem seznamu, ali pa prihajajo v Republiko Slovenijo iz teh držav ali administrativnih enot, se odredi karantena. 

Osebi se karantena ne odredi, če ob prehodu meje predloži potrdilo o negativnem izvidu testa na COVID-19, ki ni starejši od 48 ur in je bil opravljen v državi članici EU ali članici schengenskega območja. Več informacij, vključno z izjemami glede obvezne karantene, je dostopnih na spletni strani Ministrstva za notranje zadeve.

Zaradi spremenljivih razmer svetujemo, da pred načrtovanjem potovanja preverite aktualno stanje na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Teheranu sloembassy.tehran(at)gov.si oz. posredujete svoja vprašanja na elektronski naslov slovenske Policije na info.koronavirus(at)policija.si ali Nacionalnega Inštituta za javno zdravje RS na info(at)nijz.si. 

Zaradi preprečevanja okužb s SARS-CoV-2, v Sloveniji veljajo omejitve gibanja in zbiranje večjega števila oseb, ki se spreminjajo skladno z razmerami.

Več informacij o sprejetih ukrepih za omejitev epidemije koronavirusa, vključno z izjemami od prepovedi, je dostopnih na spletni strani  Ministrstva za notranje zadeve.