Veleposlaništvo RS Teheran /Izredni dogodki /COVID-19 /

IZREDNI DOGODKI

COVID-19

Vstop in izstop iz IRANA

Zaradi prisotnosti in širjenja epidemičnega obolenja COVID-19 odsvetujemo vsa potovanja v Iran.  

Ob prihodu v Iran morajo vsi potniki starejši od 12 let predložiti potrdilo o negativnem PCR-testu v angleščini, ki ni bilo izdano več kot 96 ur od vstopa. Potniki iz držav z visokim tveganjem, kamor se tudi uvršča Slovenija, morajo ob vstopu v državo predložiti tudi potrdilo, da so prejeli dva odmerka cepiva proti COVID-19 (od drugega odmerka je moralo preteči najmanj dva tedna). 

Kopenske meje z Armenijo, Irakom, Turčijo in Afganistanom so odprte za ves promet, meje z Turkmenistanom, Pakistanom in Azerbajdžanom pa le za tovorni promet. Mednarodna letališča v Iranu obratujejo. Trenutno v Iran iz Evrope letijo letalske družbe Flydubai, Lufthansa, Qatar Airways, Emirates Airways, Turkish Airlines, Austrian Airlines, Pegasus Airlines, Aeroflot in Iran Air. Vsi neposredni leti med Iranom in Združenim kraljestvom so do nadaljnjega odpovedani. 

Zaradi hitro spreminjajoče se situacije v državi predlagamo preveritev vseh omenjenih informacij iz drugih virov in/ali neposredno z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Teheranu.   

Aktualne razmere v državi   

Zaradi izboljšanja epidemiološke slike v državi ima večina iranskih provinc, vključno s prestolnico Teheran, oranžen ali rumeni status. Status posameznih mest se preverja na tedenski ravni.

V oranžnih in rumenih conah so omejene tvegane in zelo tvegane dejavnosti ter nočni cestni promet, v rdečih in oranžnih conah pa tudi potovanje med mesti.

         Omejitve v rdečih conah:  

 • Zaprtje nenujnih dejavnosti, notranjih bazenov, kozmetičnih in frizerskih salonov, kinematografov, gledališč, muzejev, internatov, knjižnic, sprejemnih dvoran, kavarn, parkov, zabaviščnih in rekreacijskih centrov, živalskih vrtov, javnega mestnega transporta. Gostinski obrati lahko le dostavljajo hrano in pijačo.

 • Prepoved vseh družbenih in kulturnih dogodkov.

 • Zaprtje vrtcev in vseh izobraževalnih ustanov; pouk poteka na daljavo.

 • Omejitve cestnega prometa: prepovedan izstop avtomobilov z lokalnimi registrskimi številkami in vstop avtomobilov z registrskimi številkami drugih mest; od 22. do 3. ure je cestni promet prepovedan (razen nujnih prevozov in taksijev).

 • V državnih uradih in organih je na delovnem mestu dovoljena prisotnost tretjine osebja. 

         Omejitve v oranžnih conah:

 • Zaprtje notranjih bazenov, kinematografov, gledališč, muzejev, internatov, kozmetičnih salonov, sprejemnih dvoran, kavarn, zabaviščnih in rekreacijskih objektov, živalskih vrtov, javnega transporta. Gostinski obrati lahko le dostavljajo hrano in pijačo.

 • Prepoved konferenc, kulturnih, verskih dogodkov in športnih dejavnosti, pri katerih ni možno upoštevati razdalje.

 • Zaprtje vrtcev in vseh izobraževalnih ustanov; pouk poteka na daljavo.

 • Omejitve cestnega prometa: prepovedan vstop avtomobilov z registrskimi številkami drugih mest in izstop avtomobilov z lokalnimi registrskimi številkami; od 21. do 4. ure prepovedan v mestih z več kot 200.000 prebivalcev (razen nujnih prevozov in taksijev).

 • V državnih uradih in organih je na delovnem mestu dovoljena prisotnost polovice osebja. (razen v Teheranu, kjer je dovoljena prisotnost vseh uslužbencev). .  

  Omejitve v rumenih conah:

 • Zaprtje kavarn, zabaviščnih in rekreacijskih objektov, internatov, živalskih vrtov.

 • Prepoved konferenc, kulturnih, verskih dogodkov in športnih dejavnosti, pri katerih ni možno upoštevati razdalje.

 • Zaprtje vrtcev in vseh izobraževalnih ustanov; pouk poteka na daljavo.

 • Od 21. do 4. ure prepovedan promet v mestih z več kot 200.000 prebivalci (razen nujnih prevozov in taksijev).

 • V državnih uradih in organih je na delovnem mestu dovoljena prisotnost dve tretjine zaposlenih.   

         Omejitve v modrih conah:

 • Ni omejitev poslovanja gospodarskih obratov.

 • Pouk za učence prvih in drugih razredov poteka v šolah, vendar udeležba ni obvezna. Razredi so omejeni na 10 učencev.

 • Od 21. do 4. ure prepovedan promet v mestih z več kot 200.000 prebivalci (razen nujnih prevozov in taksijev).

 • Ni omejitev prisotnosti javnih uslužbencev na delovnih mestih.  

 

 

Vstop v SLOVENIJO   

Za vse osebe, ki želijo vstopiti v Republiko Slovenijo, še naprej velja pogoj PCT – Preboleli, Cepljeni, Testirani. Oseba, ki ne predloži enega od dokazil, ki dokazujejo izpolnjevanje pogoja PCT, se napoti v karanteno na domu za deset dni. Tujcu brez prebivališča v Sloveniji se vstop v državo dovoli le, če nedvomno dokaže, da ima zagotovljen prostor, kjer bo prestajal deset dnevno karanteno.    

Pogoj PCT oseba dokazuje z naslednjimi dokazili: 

 1. dokazilo o negativnem rezultatu testa PCR, ki ni starejši od 72 ur od odvzema brisa, ali testa HAG, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa;

 2. digitalno COVID potrdilo EU v digitalni ali papirnati obliki, opremljeno s kodo QR (EU DCP);

 3. digitalno COVID potrdilo tretje države v digitalni ali papirnati obliki, opremljeno s kodo QR, ki vsebuje vsaj enake podatke kot EU DCP in ga je pristojni zdravstveni organ tretje države izdal v angleškem jeziku;

 4. dokazilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim osebe izkazujejo, da so prejele:

  1. drugi odmerek cepiva Comirnaty (Biontech/Pfizer), Spikevax (Moderna), Sputnik V (Russia’s Gamaleya), CoronaVac (Sinovac Biotech), COVID-19 Vaccine (Sinopharm), Vaxzevria (AstraZeneca) ali Covishield (Serum Institute of India/AstraZeneca) oziroma kombinacijo dveh cepiv iz te alineje.

  2. odmerek cepiva COVID-19 Vaccine Janssen (Johnson in Johnson/Janssen-Cilag); 

 5. dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od 180 dni; 

 6. dokazilo o prebolevnosti  in dokazilo o cepljenju, s katerim osebe dokazujejo, da so bile v obdobju, ki ni daljše od 180 dni od pozitivnega rezultata testa PCR oziroma od začetka simptomov, cepljene z enim odmerkom cepiva.  

Test PCR ali HAG je ustrezen, če je opravljen v državah članicah Evropske unije, državah članicah schengenskega območja, Avstraliji, Bosni in Hercegovini, Izraelu, Kanadi, Novi Zelandiji, Rusiji, Srbiji, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike, na kontrolnih točkah na letalskih povezavah za mednarodni zračni promet pa tudi, če je opravljen v Turčiji. 

S 16. avgustom 2021 je Slovenija uvedla Evropski elektronski obrazec za potrebe sledenja potnikov v letalskem in ladijskem prometu – European Digital Passenger Locator Form (dPLF), ki omogoča lažje in hitrejše sledenje v primeru, da so potniki med potovanjem izpostavljeni osebi, okuženi s covidom-19. Za čim bolj enostavno potovanje v Slovenijo je Policija pripravila aplikacijo Vstop v Slovenijo. Namenjena je potnikom, ki potujejo v našo državo ali vstopajo z namenom tranzita čez ozemlje Slovenije. Uporaba aplikacije ni obvezna.  

Več informacij je dostopnih na spletnih straneh PolicijeMinistrstva za notranje zadeve in Evropske komisije.